in ,

„Délibábos Hortobágyon…” – avagy Nyáresti Operett melódiák a Vízi Színház színpadán

A Cervinus Teátrum, a Szarvasi Szlovák Önkormányzat és Szarvas Város Barátainak Köre közös szervezésében 2014. július 3.-án csütörtökön este a szarvasi születésű Melis György élete és művészi pályája elevenedik meg a Vízi Színház színpadán. A dalokat a Magyar Állami Operaház művészeinek tolmácsolásában hallgathatjuk meg. Mint a cím is jelzi, operett előadásról van szó. Az este folyamán részleteket hallgathatunk meg Kálmán Imre, Huszka Jenő, Lehár Ferenc, Jakobi Viktor, Eisemann Mihály, Ábrahám Pál Johann Strauss, Giacomo Puccini és Antonin Leopold Dvorak műveiből. A dalokból sokat Melis György is énekelt.

Az estén elhangzott művek pedig ismerősek lesznek, hiszen elhangzik a legtöbbet játszott Kámán Imre szerezte Csárdáskirálynőből Sylvia belépője, a Hej hó, a Te rongyos élet, a Jaj cica, az Emlékszel még…, a Hajmási Péter és a Húzzad csak… című dalok. A Cigányprímásból a Stadivari dal. A Cirkuszhercegnőből Mister X belépője. Az Ördöglovasból a Ma önről álmodtam… A Marica grófnőből pedig Marica belépője és a Szép város Kolozsvár című dalok.

Huszka Jenő Lili bárónőjéből az Egy férfi képe. A Mária főhadnagyból az A bugaci határon és az Erzsébet királynőből a Déli bábos Hortobágyon című ismert dallamok csendülnek fel.

Lehár Ferenc Víg özvegyéből az Ajk az ajkon, és két belépő Daniló belépője és Vilja dala. A mosoly országából a Vágyom egy nő után, a Cigányszerelemből a Messze a nagy erdő.

Jakobi Viktor Szibiljéből az Illúzió a szerelem. Ábrahám Pál Viktória című operettjéből a Pardon Madame. Eisemann Mihály Bástyasétány 77 című operettjéből pedig A vén budai hársfák.

Elhangzik majd Johann Strauss A cigánybáró című művéből Zsupán belépője és A denevérből a Csárdás. De Puccini Pillangókisasszonyának nagyáriáját és egy kis csemegét Dvorák Ruszalka (Vízitündér) című operájából Ruszalka dalát hallhatjuk.

Amint a felsorolásból kiderül nagyon jól ismert dallamok fognak felcsendülni ezen az estén. A fellépő művészek Melis György tisztelői, pályatársai, tanítványa. Fellép Ardó Mária, Bódi Barbara, Clemetis Tamás, Csák József, Kalocsai Zsuzsa és Peller Károly. Kísér Hegedűs Valér zongora és kisegyüttese.

Jegyek 700 Forintos áron kaphatóak a Cervinus Teátrumban.

Legyünk ott minél többen, hiszen Melis György soha nem felejtette el honnan jött, mindig büszkén vállalta szlovákságát, Csipkár sori születését a Szarvason végzett Evangélikus Gimnáziumi éveit, szeretett tanárait. Számos díja közül legbüszkébb Kazinczy-díjára volt, hogy szlovák anyanyelve ellenére, egyetlen énekesként a Kazinczy-díjat is átvehette 1974-ben. Melis György július 2-án 91 éves lenne.

Minden településre kellene egy hős

Orfeum: zenés kávéházi este a Körös partján