Connect with us

Hírek

Átmenetileg elhallgat az Ótemplom orgonája

Dominique Levacque

Generálfelújítása előtt utoljára szólalt meg szombaton este az Evangélikus Ótemplom orgonája. Ahogy azt plakátokon és az interneten is hirdették, Dominique Levacque-nak jutott a megtiszteltetés, hogy megszólaltathatta az 1804-ben épült, három regiszteres hangszert. A látássérült orgonaművésznek az est folyamán dr. Kormos Gyula orgonafelügyelő, aki hosszú évek óta gondos figyelemmel kísérte a szarvasi orgona sorsát, és segített a pályázat elkészítésében is. Most a regiszterek kezelésében volt Dominique Levacque segítségére, aki első magyarországi turnéján még két helyen, a Szegedi Dómban és Sopronban lépett fel.

– Az ótemplom orgonája teljes felújítás előtt áll, amely felújítási munkálatok a jövő héten kezdődnek meg – mondta Horváth Z. Olivér evangélikus lelkész szombaton este, a koncert előtt. – A felújítás megelőzően ez a mai este az utolsó megszólalása a hangszernek, így talán méltóképpen búcsúztathatjuk el a munkálatok idejére gyülekezetünk szeretett hangszerét. A több mint 200 éves orgona már régóta rászolgált a teljes felújításra, amire az elmúlt évtizedekben nem volt lehetőség. Mindenképpen köszönetet kell mondanunk a testvéreknek, a szarvasi gyülekezetnek, és mindazoknak, akik féltő szeretettel viselik szívükön az ótemplom orgonájának a sorsát, hiszen az ő támogatásuk, az ő adományaik nélkül ez a mostani orgonafelújítás nem valósulhatna meg. A teljes költségek meghaladják a 8 millió forintot, és ennek a nagyobb részét a gyülekezet tagjainak az adományai teszik ki – köszönte meg a híveknek támogatásukat Horváth Z. Olivér.

Az ünnepi alkalomhoz és a nemes gesztusokhoz méltóan Johann Sebastian Bach-kal kezdte az orgona – átmenetileg utolsó – koncertjét Dominique Levacque.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Babák Bence Fotó: Babák Bence

Mozgalmas hétvége a jégen

Hírek

Kisebb birkózóinknak is megkezdődött a szezon

Hírek

Reál hét a Vajdában

Hírek

Deli Ibolya és Szilvási Szilárd Deli Ibolya és Szilvási Szilárd

A magyar virtus hozta meg a győzelmet a horgász-világbajnokságon

Hírek

Hirdetés

Advertisement

Archívum

2014. július
h k s c p s v
« jún   aug »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect