in , ,

Átmenetileg elhallgat az Ótemplom orgonája

Dominique Levacque

Generálfelújítása előtt utoljára szólalt meg szombaton este az Evangélikus Ótemplom orgonája. Ahogy azt plakátokon és az interneten is hirdették, Dominique Levacque-nak jutott a megtiszteltetés, hogy megszólaltathatta az 1804-ben épült, három regiszteres hangszert. A látássérült orgonaművésznek az est folyamán dr. Kormos Gyula orgonafelügyelő, aki hosszú évek óta gondos figyelemmel kísérte a szarvasi orgona sorsát, és segített a pályázat elkészítésében is. Most a regiszterek kezelésében volt Dominique Levacque segítségére, aki első magyarországi turnéján még két helyen, a Szegedi Dómban és Sopronban lépett fel.

– Az ótemplom orgonája teljes felújítás előtt áll, amely felújítási munkálatok a jövő héten kezdődnek meg – mondta Horváth Z. Olivér evangélikus lelkész szombaton este, a koncert előtt. – A felújítás megelőzően ez a mai este az utolsó megszólalása a hangszernek, így talán méltóképpen búcsúztathatjuk el a munkálatok idejére gyülekezetünk szeretett hangszerét. A több mint 200 éves orgona már régóta rászolgált a teljes felújításra, amire az elmúlt évtizedekben nem volt lehetőség. Mindenképpen köszönetet kell mondanunk a testvéreknek, a szarvasi gyülekezetnek, és mindazoknak, akik féltő szeretettel viselik szívükön az ótemplom orgonájának a sorsát, hiszen az ő támogatásuk, az ő adományaik nélkül ez a mostani orgonafelújítás nem valósulhatna meg. A teljes költségek meghaladják a 8 millió forintot, és ennek a nagyobb részét a gyülekezet tagjainak az adományai teszik ki – köszönte meg a híveknek támogatásukat Horváth Z. Olivér.

Az ünnepi alkalomhoz és a nemes gesztusokhoz méltóan Johann Sebastian Bach-kal kezdte az orgona – átmenetileg utolsó – koncertjét Dominique Levacque.

Vélemény, hozzászólás?

Mi lesz veled, aratónap?

Weöres Sándor versei Nagy Erikától és Tomanek Gábortól