in ,

Mi lesz veled, aratónap?

Závoda Ferenc

Ebben a formában utoljára kerül megrendezésre az aratónap – osztotta meg a hírt Závoda Ferenc. A Szarvasi Gazdák Hagyományőrző Egyesületének elnöke, egyben a rendezvény mozgatórugója kifejtette, az okok között első helyen áll, hogy a résztvevő csapatok elfáradtak, kimerültek. Hozzátette, eleinte nagy létszámban zajlott a hagyományőrző kézi aratás, de a jelentkezők száma az utóbbi években megfogyatkozott. Az életkort tekintve sajnálatos módon kevés a fiatal, a mai generáció nem érez affinitást a hagyományteremtésre és a tradíciók továbbadására.

Závoda Ferenc elképzelhetőnek tartja, hogy a 3-5 éves időközönként a kézi aratást újra fel lehet eleveníteni. A megvalósításhoz szükséges eszközök és dokumentumok ugyanis rendelkezésre állnak, ill. az elmúlt 17 év alatt egy olyan kiterjedt kapcsolatrendszer alakult ki, amely mindenkor mozgósítható. Nyomatékosította, ez nem azt jelenti, hogy július második hétvégéjén nem lesz rendezvény. Tervek és ötletek továbbra is vannak, sőt, valószínű, hogy új helyszínek kerülnek bevonásra.

Nem érzek sem csalódottságot, sem szomorúságot – fogalmazta meg érzéseit a rendezvény főszervezője. A programok ugyanis a kézi kaszálástól eltekintve megvalósulhatnak akár önállóan, akár egy másik rendezvény kísérőprogramjaként. Úgy gondolom, hogy a hagyományokat továbbra is őrizzük. Továbbá szeretném, hogy a Békés Megyei Önkormányzat illetékesei között helyet kapjak és az összetartozás jegyében továbbra is személyes találkozásokon keresztül ápoljuk külhoni kapcsolatainkat.

A XVII. aratónap dátuma július 11-e és 12-e. A rendezvény díszvendége a felvidéki magyarság képviseletében érkezik, Martos településről. Az első nap szakmai programmal indul. 11 és 16 óra között a Békés Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aktuális kérdésekről tart tájékoztatót. 18 órától az ünnepélyes megnyitó veszi kezdetét az Összetartozás Emlékparkjában, ahol hagyományos módon az a felvidéki magyarok emlékoszlopát is felavatják. Mint megtudtuk, a park érdekessége, hogy északról dél felé tekintve a történelmi Magyarország vonulata rajzolódik ki. Ezt megelőzően, 17 órától egy alapkőletételre kerül sor, amelynek keretében egy Leader projekt valósul meg.

A rendezvény 2. napján arató-és tájgasztronómiai versennyel, valamint veterángép bemutatóval várják az érdeklődőket. A programok között idén egy kuriózum is szerepet kap. 13 órától a Bácskai Szent György Lovagrend nagymestere, Tóth János két szarvasi lakost üt lovaggá. Az érintettek kilétéről egyelőre további felvilágosítást nem kaptunk. 15 órakor ünnepi köszöntők hangzanak el, többek között Jakab István, Latorcai János, az országgyűlés alelnökei, Babák Mihály, Szarvas város polgármestere, Dankó Béla országgyűlési képviselő valamint Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat részéről. Az aratónap elnöke ezt követően 10 embert kitüntetésben részesít, köszönetét fejezve ki ezzel a határon túli kapcsolatok ápolásáért.

Az XVII. aratónapot Szandi fellépése és az elmaradhatatlan aratóbál zárja.

Vélemény, hozzászólás?

Körös-parti koldusopera

Átmenetileg elhallgat az Ótemplom orgonája