in , ,

Weöres Sándor versei Nagy Erikától és Tomanek Gábortól

Vasárnap este a Vízi Színház Színpadán Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője köszöntötte a szép számban megjelent nézőket Weöres Sándor: „A teljesség felé” című nagy Erika és Tomanek Gábor esten. Gaál Roland elmesélte „A teljesség felé” című kötet rövid történetét, és a költő életéből is egy történetet elmondva bebizonyította, hogy nem csak szereti, de ismeri is Weöres Sándor életét, költészetét.

A színpadon Nagy Erika és Tomanek Gábor Weöres Sándor verseiből, életéről összeállított műsora nem tükrözhetett csak epizódokat a költőóriás művészetéből, – ahogyan Tomanek Gábor nevezte a költőt. Az estének címet adó verseskötet 1945-ben jelent meg, az akkor 32 éves költő tollából ami azért érdekes, mert ez a kötet nem verseskötet, hanem bölcsségek vannak benne, amelyeket meg kéne fogadni, magunkévá kéne tenni, ez a kötet bölcsesség-kosár – mondta Tomanek Gábor. Az este elhangzottak e kötetből is idézetek, de elhangzott életének fontos állomásai és sok vers prózában és dalban. De Nagy Erikától megtudhattuk a Weöres név eredetét is, és szó volt Weöres és Kodály Zoltán barátságáról is.

Elhangzott a költő Rongyszőnyeg című kötetéből több dallamos vers, amelyek pentameterek, vagyis időmértékes verselés. Az este interaktív volt, a közönséget is bevonták a versek dallamának visszatapsolásába, éneklésre biztatták a nézőket.

Nagy Erika és Tomanek Gábor nagyon kedves rendhagyó irodalomórát tartott, nem csak gyermekeknek.

Álljon itt egy vers, ami elhangzott az este.

Weöres Sándor: ÖNKARIKATÚRA

Hárman vagyunk, ha egymagam vagyok. A háromságomat ki érti meg?
Egyikünk bölcs, mint a kő és éppoly rideg, hideg.
Másikunk nyárspolgár és langyos-meleg, akár a szörp a nyári napon.
Harmadikunk dilinós kicsit és költő is és gyerek nagyon.

Fotó: Babák Bence

Átmenetileg elhallgat az Ótemplom orgonája

A csabacsűdi főzőverseny győztese: a vegyes sertéspörkölt Kotarba Zoltán bográcsából