Connect with us

Csabacsűd

A csabacsűdi főzőverseny győztese: a vegyes sertéspörkölt Kotarba Zoltán bográcsából

Kotarba Zoltán

A csabacsűdi születésű Kotarba Zoltánt, a Sörlé-hűtők csapatkapitányát kérdeztük a főzőállás mellett arról, mi is került a bográcsba, sőt, meg is kóstoltuk még a zsűri előtt. Persze akkor még nem is sejtettük, hogy a főzőverseny nyertesével volt dolgunk.

– Vegyes sertéspörkölt, köröm, csülök, farok, kis tarja. Ilyet szoktunk főzni a kollégákkal, ha összejövünk. Havonta egyszer legalább főzök egy ilyen pörköltet. Remélem ez is jól fog sikerülni! Várom a zsűrit, majd a kollégákat Békésszentandrásról, akik jönnek ebédelni – mondta Kotarba Zoltán, de mint a beszélgetés többi részében kiderült, havonta egy ilyen pörkölt mellett, majdnem minden hétvégén főz valamit bográcsban, amiből sejthettük volna, hogy a bogrács nagymesterével beszélgettünk, amit aztán a zsűri igazolt is.

Láng Emese

Láng Emese

A főzőállások között járva az evangélikus egyházközségnél a soha nem hallott tüdőtáska leves készült. Láng Emese mondta el, mit is takar a furcsa név:

– Most úgy gondoltuk, hogy a kakaspörkölt mellé tüdőtáska levest fogunk készíteni. Ez egy nagyon-nagyon régi leves. A szalontüdő leves ismertebb, de az sokak számára idegen, ezért gondoltuk, hogy inkább tüdőtáska levest készítünk. Ez abból áll, hogy tojásból és lisztből gyúrunk egy sima levestésztát. A tüdőt meg kell főzni, hagymán megpárolni, összeturmixolni, és zöldség zöldjével, ill. borssal és sóval ízesíteni. Kis halmokat kell tenni a levestésztára, azokat befedni a másik levéllel. Derelyemetszővel szép széleket kell neki készíteni. Zöldségleves az alap, ebbe fog majd belekerülni a tüdőtáska.

A második a Csabacsűdi coop-ék csülök-zúzája, a harmadik a Csabacsűdiek Baráti Köre lett a halászléből, birkapörköltből és túrós csuszából összeállított menüvel. A Polgármester különdíját a Szarvasi Hagyományőrző Gazdák Egyesületének birkapörköltje, a zsűriét a Mozgáskorlátozottak Békésszentandrási Egyesülete kapta.

A főzőverseny résztvevői

A főzőverseny résztvevői

A nagycsaládosok csülök-köröm-zúza pörkölttel, a szülők egyesülete paprikás krumplival, vagy krumplipaprikással, a nyugdíjas klub túrós csuszával, a szarvasi kisállattenyésztők nyúllevessel, ill. kétféleképpen rántott nyúlszeletekkel állt a zsűri elé. A csapatok közül mindenki emléklapot kapott.

Molnár József polgármester külön köszönetet mondott Pásztor Mátyásnak, aki gulyáságyúban 1300 adag babgulyást készített és osztott szét.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Az ember szíve odavaló, ahol született

Csabacsűd

Hatalmas második félidővel, két Kiss Gabi fejessel fordított a Csabacsűd

Csabacsűd

Félmaraton ötödször, futógála huszonkilencedik alkalommal

Csabacsűd

Pecznik Péter (fehérben) (Fotó: Babák Zoltán) Pecznik Péter (fehérben) (Fotó: Babák Zoltán)

Kettős emberhátrányból győzelem a favorit ellen

Csabacsűd

Hirdetés

Archívum

2014. július
h k s c p s v
« jún   aug »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect