in ,

A csabacsűdi főzőverseny győztese: a vegyes sertéspörkölt Kotarba Zoltán bográcsából

Kotarba Zoltán

A csabacsűdi születésű Kotarba Zoltánt, a Sörlé-hűtők csapatkapitányát kérdeztük a főzőállás mellett arról, mi is került a bográcsba, sőt, meg is kóstoltuk még a zsűri előtt. Persze akkor még nem is sejtettük, hogy a főzőverseny nyertesével volt dolgunk.

– Vegyes sertéspörkölt, köröm, csülök, farok, kis tarja. Ilyet szoktunk főzni a kollégákkal, ha összejövünk. Havonta egyszer legalább főzök egy ilyen pörköltet. Remélem ez is jól fog sikerülni! Várom a zsűrit, majd a kollégákat Békésszentandrásról, akik jönnek ebédelni – mondta Kotarba Zoltán, de mint a beszélgetés többi részében kiderült, havonta egy ilyen pörkölt mellett, majdnem minden hétvégén főz valamit bográcsban, amiből sejthettük volna, hogy a bogrács nagymesterével beszélgettünk, amit aztán a zsűri igazolt is.

Láng Emese
Láng Emese

A főzőállások között járva az evangélikus egyházközségnél a soha nem hallott tüdőtáska leves készült. Láng Emese mondta el, mit is takar a furcsa név:

– Most úgy gondoltuk, hogy a kakaspörkölt mellé tüdőtáska levest fogunk készíteni. Ez egy nagyon-nagyon régi leves. A szalontüdő leves ismertebb, de az sokak számára idegen, ezért gondoltuk, hogy inkább tüdőtáska levest készítünk. Ez abból áll, hogy tojásból és lisztből gyúrunk egy sima levestésztát. A tüdőt meg kell főzni, hagymán megpárolni, összeturmixolni, és zöldség zöldjével, ill. borssal és sóval ízesíteni. Kis halmokat kell tenni a levestésztára, azokat befedni a másik levéllel. Derelyemetszővel szép széleket kell neki készíteni. Zöldségleves az alap, ebbe fog majd belekerülni a tüdőtáska.

A második a Csabacsűdi coop-ék csülök-zúzája, a harmadik a Csabacsűdiek Baráti Köre lett a halászléből, birkapörköltből és túrós csuszából összeállított menüvel. A Polgármester különdíját a Szarvasi Hagyományőrző Gazdák Egyesületének birkapörköltje, a zsűriét a Mozgáskorlátozottak Békésszentandrási Egyesülete kapta.

A főzőverseny résztvevői
A főzőverseny résztvevői

A nagycsaládosok csülök-köröm-zúza pörkölttel, a szülők egyesülete paprikás krumplival, vagy krumplipaprikással, a nyugdíjas klub túrós csuszával, a szarvasi kisállattenyésztők nyúllevessel, ill. kétféleképpen rántott nyúlszeletekkel állt a zsűri elé. A csapatok közül mindenki emléklapot kapott.

Molnár József polgármester külön köszönetet mondott Pásztor Mátyásnak, aki gulyáságyúban 1300 adag babgulyást készített és osztott szét.

Vélemény, hozzászólás?

Weöres Sándor versei Nagy Erikától és Tomanek Gábortól

Ugrásra kész a Csodaszarvas