in , ,

Arattak a pockok (is)

A tavalyinál jobb gabonatermés várható az idén – közölte az agrárgazdaságért felelős államtitkár június végén. Czerván György az MTI-nek adott tájékoztatásakor elmondta, az enyhe tél után érkezett esők javították a terméskilátásokat, a gazdák jó közepes termésre számíthatnak.

Nem értenek ezzel egyet a helyi gazdák. Oláh Géza 52 éve gazdálkodik. A békésszentandrási agrárszakember a Körös Agrár Kft. és a Gallifarm Kft. által megművelt területeken összesen több mint 3000 hektárért felel, egységes szemléletű irányítás mellett.

– Békés megye szarvasi régiójában az utolsó 5 év legrosszabb termése várható – állítja. Pockok és rozsdakártevők pusztították a veteményeseinket, amelynek következtében 120 hektáron olyan mértékű kárt okoztak, hogy mindössze 500 mázsa búzát tudtunk learatni. Összesen mintegy 40 vagon kiesése van a Gallifarm Kft.-nek és a társaságban lévő egyéni gazdálkodóknak. Emellett az előző évhez képest 100 mm-rel kevesebb eső esett, ami jelentkezik a búza minőségében is.

Hozzátette, a kártevők ellen a szigorú EU-s szabályok és bürokratikus rendszer miatt nem tudtak védekezni. Meglátása szerint a hosszú távú megoldást az jelentené, ha szakszerű talajmozgatásra, biológiai védekezésre és a pocokkárokat csökkentő madarakra helyeznék a hangsúlyt. De meglátása szerint nemcsak a mezőgazdasági termelőknek, hanem a hatóságoknak is hatékonyabban kellene fellépniük az önkormányzatok ruderális területeinek kezelésében.

Oláh Géza a termésátlagot érintően elmondta, a békésszentandrási területen hektáronként 40 mázsa búzát arattak, a Gallifarm Kft. területein pedig 32-33 mázsát. Ez az előző évhez képest 30%-kel kevesebb hasznot jelent. A minősége is gyengébb, a tavalyi 35%-os sikértartalomhoz képest idén 30%. Az előző évben ezt a minőségű búzát takarmányként értékesítették, idén pedig már étkezési búzaként is kereslet mutatkozik iránta. Reményre csak az ad okot, hogy a búza várható magasabb ára pótol majd valamennyi árkiesést.

A Geomark Kft. területen sem kedvezőbb a helyzet. Tóth Imre, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, az idei év gyenge-közepes a gabonatermést illetően.

– Nem szoktam panaszkodni, de a gabona idén nagyon mérsékelt hozamot mutat. A minőség és a mennyiség is a várt szint alatt van. További rossz hír, hogy az árak is egyelőre még nagyon gyengének mutatkoznak.

Mint megtudtuk, a rendkívül kedvező őszi-téli időjárást szeszélyes tavasz követte. Rendkívül nagy ingadozások mutatkoztak hőmérséklet és csapadékeloszlás tekintetében. A kritikus időszakban nem hullott csapadék, így a búza nem tudott kellőképp bokrosodni. A kalászok rövidek, kevés bennük a szem. Emellett akadnak olyan táblák, ahol a pocokinvázió elvitte a termés jelentős részét, ezzel több millió Ft-os kárt okozva.

– Nem leszünk büszkék a 2014-es hozamra. Nálunk kb. 3 tonna termett hektáronként a korábbi 5 tonnához képest. Bízunk benne, hogy az öntözött kultúrákon, amely a cég nagyobb volumenét adja, ezt a kiesést tudjuk pótolni.

Felkerestük a Misa-Farm Kft.-t is, amely 430 hektáron gazdálkodik. Ebből 250 hektáron őszi búzát, 15 hektáron pedig őszi árpát termeszt. Steinmacher László, a cég ügyvezető igazgatója nyomatékosította, sajnálatos módon az időjárási tényezők és a pocokkárok náluk is jelentősen visszavetették a hozamot.

– Idősebb kollégáktól tudom, hogy még ők sem láttak ilyen mértékű pocokkárokat, mint az idei évben. Néhány mindig mozgolódik, de olyat, hogy tízezres nagyságrendben forduljon elő hektáronként, még nem tapasztaltunk.

A károkat egyelőre nem lehet pontosan megbecsülni. A kalászosok learatása után ugyanis a kártevő a további növényeket is elérheti és egyelőre beláthatatlan veszteséget okozhat. A termésátlag a Kft.-nél fajtától függetlenül 5.5 tonna körül mozog, amely mintegy 3 tonnával kevesebb a tavalyinál. Ennek oka, hogy a cég elsősorban nagy termőképességű búzával foglalkozik, amely magasabb hozamot produkál. A minőséget illetően a cégvezető még pontos adatokkal nem tudott szolgálni. Becslései alapján azonban úgy tűnik, az idei évben várhatóan takarmányminőséggel kell számolni.

Vélemény, hozzászólás?

Eperjes Károly rendhagyó irodalom-filozófia órája – “nem középiskolás fokon”

Eperjes Károly: Nem érzem, hogy eltévedtem