Connect with us

Hírek

A windows, a Doors és Gates térben és időben találkoznak a szombati performanszon

Ajtó, ablak, kapu, az átjárás lehetősége a téma a szombaton 19 órakor a Tessedik Sámuel Múzeum földszinti termében megnyíló virágkötők kiállításának, majd az azt követő szarvasi alkotók tárlatának is. Ez utóbbi az emeleti díszteremben kerül bemutatásra a szokásos preformansszal kísérve.

A figyelem felkeltését a szervezők az idén sem bízzák a véletlenre. A múzeum előtt egy hat ajtóból ácsolt installáció gondolkodtatja el az arra járókat, akik tarkóra szaladt szemöldökkel próbálják megfejteni, mi célt szolgálhat az ott.

Az alkotói munka azon fázisában jártunk arra, amikor még kétséges volt, hogy a gravitáció vagy az ember győzedelmeskedik a másik felett. Szuhaj Györgyöt és Kupecz Tamást, a Doors Tribute Band énekesét kérdeztük a tervekről.

– A városban óriási munkák folynak és a múzeum előtt kialakult egy viszonylag nagy, üres tér, ahol a növények még kicsik, tűz a nap, gyakorlatilag teljes üresség, horror vacui van. Az egészséges gondolkodású ember megpróbálja az ilyen teret élettel kitölteni, a beteg ember kikerüli, falhoz húzódik. Még mielőtt a politika kisajátítana egy ilyen teret, megpróbáljuk ehhez a kiállításhoz kapcsolódóan élettel megtölteni – mondta Szuhaj György az előkészületek kapcsán.

A kompozícióról elmondta, hogy az emberi világképhez, az égtájakhoz, az emberi különbözőséghez kapcsolódóan négy égtáj felől, négy ajtón, egy kerti ajtón, egy szarvasi polgári életben megszokott üvegezett ajtón, egy padlásfeljáró ajtón, amin macskalyuk is van, valamint a korábbi években már megismert emberisten formájának felhasználásával elkészített nyugati ajtón keresztül lehet megközelíteni. A másik két ajtó valamilyen módon az ember hitbéli életéhez, a keresztény kultúránkhoz, az egyéni világképhez fog kapcsolódni. Egy fekete, lefelé vezető, és egy fehér felfelé nyíló ajtó, ami mögött Szuhaj György megfogalmazása szerint “a mindenki által követett értékrend beteljesülésének a tere lehet”.

Kupecz Tamás, a Doors Tribute Band énekese, a performansz zenei háttérszolgáltatója elmondta, hogy igyekeznek egy pörgősebb zenei programot összeállítani, aminek a végén egy felpörgetett, sámánisztikus dallal, a Not to touch the Earth-szel érkeznek el a katarzisig.

Fontos szolgálati közlemény: a kiállításra mindenkitől egy-egy kulcsot várnak belépőként a szervezők, amit az este folyamán fel is használnak, így nem praktikus a bejárati ajtó kulcsát leadni.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Babák Mihály polgármester (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió) Babák Mihály polgármester (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió)

Polgármesteri tájékoztató a koronavírussal kapcsolatos pánikhangulat megelőzéséről

Szarvas

Fotó: Molnár Ábel Fotó: Molnár Ábel

Két mexikói vulkán tetején lobogott a szarvasi zászló

Szarvas

Partneriskolai megállapodást kötött a Vajda a Ludovikával

Oktatás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Horgolásban mindig lehet valami újat tanulni

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2014. július
h k s c p s v
« jún   aug »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect