Connect with us

Hírek

Kárpátalja, a természet csodája

Újabb csoport járt megtekinteni ezt a csodát. A z Aranykor Nyugdíjas Egyesület szervezésében 5 napot tölthettünk e gyönyörű vidéken.

A határátkelés után már várt honismereti vezetőnk és utunk első állomása Beregszász volt. A múzeumlátogatást rövid városnézés követte. Láttuk az egykori Uri kaszinót, Magyar Királyi Törvényszék épületét, ami ma Főiskolának ad otthont. Esti órákban értünk Mezőgecsére, szállásunkra ahol vendéglátónk Klárika várt nagy szeretettel. Mindennap bőséges és ízletes ételeket készített számunkra.

Másnap úti célunk, Nagyszőllős, Perényi kastély, Európa közepe emlékmű, majd a Fekete és Fehér Tisza összefolyását néztük meg. Nagyon sok történetet , mesél András a honismereti vezetőnk az út menti várromokról történelmi eseményekről. Este Benén borkóstolás közben ismertük meg a helyi borok íz világát, valamint a „borivás tanácsát” Jó hangulatban énekelve tértünk szállásunkra.

Harmadik napon Csetfalván kezdtük túránkat, ahol egy református templomot és egy modern építésű görög és romai katolikus templomot néztünk meg, melyet mindkét gyülekezet használ. Tiszaújlakon az Turul emlékmű megkoszorúzása után a népi kosárfonás hagyományait ismerhettük meg Iza falun. Hosszabb utazás, zötykölődés következett, majd pár száz méter emelkedős séta út, hogy eljussunk a csodálatos természeti látnivalóhoz a Szinevári Nemzeti Parkban lévő tóhoz . Minden fáradtságot megért az élénk táruló fenyvesekkel körülvett tó látványa. Hazafelé úton még megnéztük az öreg, munkában megfáradt medvék otthonát.

Kirándulásunk negyedik napján Munkács történelmi emlékét, a várat láthattuk, koszorút helyeztünk el a Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc szobránál. A következő emlékhely Szolyván volt, ahol a magyar elhurcoltak százezreinek állított emlékparkban róttuk le kegyeletünket koszorúzással. Majd csodálatos magaslatra vezetett utunk, hogy láthassuk őseink bejövetelét a Kárpát medencébe. A Vereckei-hágónál állított emlékműnél a koszorú elhelyezése után elénekeltük a magyar és a székely himnuszt. A természet kegyes volt velünk, hogy kirándulásaink alatt végig jó időnk volt, csupán haza indulásunkat kísérte eső.

Köszönet Tusjak Jánosnak az Egyesület elnökének, hogy megmutatta nekünk milyen csodás tájak és történelmi emlékeink vannak Kárpátalján és hogy megismerhettünk az ott élő emberek kedves vendég szeretetét.

Patkó Lajosné

Kiemelt

Jónás Gabriella (Fotó: Valló Zoltán) Jónás Gabriella (Fotó: Valló Zoltán)

Tartuffe híve Pernelle-né, aki egy erőszakos, fecsegő öregasszony – Jónás Gabriella

Szarvas

Pálinkás Tamás és Gajdos Attila (Fotó: Hegedűs Éva) Pálinkás Tamás és Gajdos Attila (Fotó: Hegedűs Éva)

Gajdos Attila vitára hívta a polgármesterjelölteket

Politika

Varga Viktor Varga Viktor

Új bemutatóra készül Varga Viktor főrendező, avagy Tartuffe a rendező szemével

Szarvas

Králikné Molnár Anna, Kovács Mátyás, Csanádi László és Gombár Györgyné (Fotó: Tatai László) Králikné Molnár Anna, Kovács Mátyás, Csanádi László és Gombár Györgyné (Fotó: Tatai László)

Csanádi László: Mi nem csak a problémát látjuk, hanem a megoldást is

Politika

Hirdetés

Archívum

2014. július
h k s c p s v
« jún   aug »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect