in ,

Dr. Gál Dénes: elsősorban a magyar halászat fejlesztésével kell foglalkoznunk

Dr. Gál Dénes

Dr. Gál Dénest nevezték ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézetének élére hétfőn. A gödöllői központú NAIK főigazgatója, dr. Jenes Barnabás személyesen jött el Szarvasra, hogy állományi értekezlet keretében jelentse be a döntést. A NAIK név a szarvasi füleknek ismeretlen. Az év elején az agrártárca alá tartozó tízegynéhány kutatóintézet egy központi szervezet alá lett integrálva, minek az egyik tagja a HAKI. Az új igazgató még eredeti dolgozószobájában válaszolt arra kérdésünkre, várható-e irányváltás a HAKI kutatási filozófiájában.

– Nem hiszem, hogy irányzatokban kellene gondolkodni – mondta dr. Gál Dénes. – Minden intézetnek van egy feladata. Ez egy alkalmazott agrárágazati kutatóintézet. Elsősorban a magyar halászat fejlesztésével kell foglalkoznunk, de alapvetően ez egy kutatóintézet. Ugyanakkor ami hiányzott a korábbi években és a pályázatomban is nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy fokozottabban kell foglalkoznunk az innovációval, ami nevezetesen a tudástranszfert jelenti. A kutatási eredményeknek meg kell jelenni a gyakorlatban, tehát meg kell jelenni a termelőknél. Több halat, jobban, környezetbarátabb módon kell előállítani. Itt lenne nagyon fontos szerepe az intézetnek.

Dr. Gál Dénes hétfőtől kinevezett intézetigazgatója a HAKI-nak. A két legutóbbi intézetvezető és egy külsős pályázó előtt nyerte el a címet. Helyzete abban is más, hogy míg a két korábbi vezető megbízott igazgató volt, ő egyből megkapta ötéves kinevezését. Ismereteink szerint, a pályázatokat bíráló bizottság nagy többséggel őt támogatta, és a NAIK főigazgatója, dr. Jenes Barnabás és dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is egyetértett a jelölésével.

Vélemény, hozzászólás?

Egy városrehab ünnepélyes vége

Mese a barátságról, avagy Nyolckor a bárkán