in ,

Jó példával jártak elöl a szarvasi családok összefogásában

Kós Nóra

Molnár Istvánné iskolaigazgató nyitotta meg és moderálta július 23-án azt a konferenciát, amin az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség családbarát projektjének eredményeit tárták az érdeklődők elé tegnap. Megnyitója és a köszöntők után az első felszólaló dr. Melis János, Szarvas város jegyzője volt, aki a város oktatás-, család- és intézménypolitikáját foglalta össze. A város jegyzője családbarátnak tartja mind a szarvasi önkormányzatot, mind a város családpolitikáját, gondolt itt a teljesség igénye nélkül a HPV elleni védőoltásra, a Bolza Marietta ösztöndíjra, ami szarvasi fiatalok felsőoktatási ösztöndíjához nyújt segítséget, a lakástámogatásokra. Sok közösségi színteret létesítettek, ami kellemes időeltöltést biztosítanak a szarvasiaknak. Idegenforgalmi szempontokra gondoltak, amikor belevágtak a Vízi Színház építésébe, ahol ma azt látjuk, hogy a szarvasi családok apraja-nagyja kézen fogva vonul az előadásokra, mondta dr. Melis János. Akkor nem gondoltak arra, hogy ennek ilyen hozadéka is lesz.

Lázár Zsolt az egyházi oktatásról beszélt, majd őt követően Buda Annamária feltette a kérdést, hogy a munkahelynek kell családbarátnak lenni, vagy önmagunknak is. A munka és a család arányáról az életben betöltött fontossági sorrendjéről értekezett.

Gaál Roland járási hivatalvezető az előtte szólók után – saját gyermekkori emlékei alapján – a családanyák mellett a családapákra hívta fel a figyelmet, majd az etológiába, a pszichológiába és egyúttal a köztudatba Konrad Lorenz által bevezetett mobbing családszerkezetre gyakorolt hatásairól, fajtáiról tartott egy prezentációval kísért előadást.

Kérésünkre Kós Nóra szakmai vezető a következőképp mutatta be a tizenöt hónap munkáját:

– A rendezvényen bemutatásra kerültek azok a jó gyakorlatok, amelyeket a programok megvalósítása során dolgozott ki a projektmenedzsment, figyelembe véve a projektben résztvevők igényeit. Vállat részcéljaink voltak a családokat támogató gyakorlati szolgáltatások nyújtása, a tapasztalatok átadása, a gyermekfelügyelet biztosítása, a gyermekvállalás és munkavállalás összeegyeztetését segítő szolgáltatások biztosítása és a családi életre nevelés elősegítése. A 15 hónapon keresztül tartó program fő területei közé tartoztak az ingyenes képzések, a családi napok, családi tábor Erdélybe, egy hetes angol tábor szervezése, folyamatos gyermekfelügyelet biztosítása, tanácsadói szolgáltatások működtetése, klubok kialakítása, eszközök vásárlása és konferenciák rendezése. A pályázat ideje alatt megtapasztaltuk, hogy a családok igényelték programjainkat és lehetőségük volt arra, hogy ismereteket kapjanak a gyermekeik fejlődéséről, nevelési kérdésekről, mindezt úgy, hogy közben a család minden tagja megtalálta az érdeklődésének megfelelő programot.

A programokon a különböző generációk átélhették az egymástól tanulás fontosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Elismerések, felajánlás és koszorúzás a városnapon

Az operától a popig Steinkohl Erikával