Connect with us

Hírek

Az emberi sorsokból lehet igazán tanulni

Sem a történelemkönyvekből, sem a politikusoktól nem lehet az igazságot megtudni, az emberi sorsokból lehet igazán tanulni – állította Babák Mihály polgármester a Szarvasiak a Nagy Háborúban c. könyv bemutatóján, július 18-án, pénteken a Városháza nagytermében rendezett könyvbemutatón.

A Szarvasi Krónika Kiskönyvtára sorozat tizennyolcadik köteteként megjelent könyvben – amint a címe is mutatja – olyan szarvasiakról olvashatunk, akik részt vettek a száz esztendővel ezelőtt kirobbant I. Világháborúban. A könyv történetéről dr. Kutas Ferenc, a Krónika és a kötet felelős szerkesztője számolt be az érdeklődő közönségnek. Sokáig a Krónika 28. számának központi témájaként gondolta el a szerkesztőség a szarvasiak és a Nagy Háború felidézését. Azonban a felhívásokra oly sokan és oly érdekes anyagokat küldtek, amik „szétfeszítették” ezt az előzetes koncepciót, ezért született az a döntés, hogy önálló kötetben adják ki a visszaemlékezéseket.

A könyvet a Krónika szerkesztői mutatták be: Paraszt Attiláné a Lakos Zoltán által írt bevezető tanulmányt, dr. Molitorisz Pál a dr. Simon Béla fotóira épülő írást, Kutas Ferenc a Sőregi Zoltán által a szarvasi hadikórházakról írt tanulmányt. Börcsök Józsefné Háromszéki Erzsébet a nagyapja történeteiből írt „Várj reám…” című munkáját ajánlotta az olvasók figyelmébe, Kutas Ferencné pedig a Hidasi-család beküldötte anyagból írt, Kozsuch Pál történetét feldolgozó írásról. Dr. Reszkető Péter több, kisebb terjedelmű visszaemlékezésről értekezett, végezetül Boross Bence egy érdekes térképről tartott rövid előadást. Ebben a későbbi győztesek Európa újrafelosztásának elképzeléseit vetették papírra. Akik kíváncsiak a részletekre, a könyvből megismerhetik a negyven szarvasi nevét, adatait, történeteit, s szemügyre vehetik a könyvben megjelent ominózus térképet is.

Kiemelt

Ősszel átadásra kerül az M44-es út Kondoros-Tiszakürt közötti szakasza

Békésszentandrás

Samu Tamás Gergő (Fotó: Hegedűs Éva) Samu Tamás Gergő (Fotó: Hegedűs Éva)

A Jobbik szerint az Európai Unió és Szovjetunió közül választunk vasárnap

Hírek

Csodaösvényen kalandozhatnak az Arborétum látogatói

Hírek

Élménypedagógia – mit ad a gyerekeknek a „szabad-ég” óvoda?

Hírek

Hirdetés

Archívum

2014. július
h k s c p s v
« jún   aug »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect