Connect with us

Békésszentandrás

Történelmi számvetés a száz éve kitört háborúról

A Himnusz közös eléneklésével kezdődött az I. világháborúra való megemlékezés tegnap Békésszentandráson az 1928-ban állított I. világháborús emlékmű előtt. Bevezetőt mondott Molnár Imre Zoltán, majd átadta a szót az eredendően történelem szakos tanár Sinka Imrének, Békésszentandrás polgármesterének.

– Egy nagyon-nagyon szomorú eseményről, ami az utóbbi száz évben az országunk sorsát meghatározta, kell megemlékeznünk most. 1914 nyarán kitört a nagy háború, ami az elképzelések szerint valamennyi háború végét kellett hogy jelentse. A tömegek ünnepelve fogadták, mert bíztak abban, hogy a háború lehetőséget nyújt a valós vagy vélt politikai és gazdasági sérelmek orvoslására. A hadkötelesek lelkesen tettek eleget a mozgósítási parancsnak, akkor még senki sem számított arra, hogy milyen borzalmasak lesznek majd a küzdelmek – mondta a polgármester, aki történelemtanárként számot vetett a szomorú háborús adatokkal, veszteségekkel mind az Osztrák–Magyar Monarchia, mind a Történelmi Magyarország viszonylatában.

A megemlékezést a koszorúk és a virágok elhelyezése zárta.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Vizsgabálon mutatták be tudásukat a szentandrási táncosok

Békésszentandrás

Ősszel átadásra kerül az M44-es út Kondoros-Tiszakürt közötti szakasza

Békésszentandrás

Repa Mihály (fehér) és Dernovics Tamás (kék) küzdelme (Fotó: Babák Zoltán) Repa Mihály (fehér) és Dernovics Tamás (kék) küzdelme (Fotó: Babák Zoltán)

Nyílt sisakos, fordulatos mérkőzésen nyert a Hunyadi

Békésszentandrás

Madarak és fák napja a szentandrási iskolában

Békésszentandrás

Hirdetés

Archívum

2014. július
h k s c p s v
« jún   aug »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect