in ,

Gödöllő egy napra Szarvasra költözött

Valamennyi árnyékos ülőhely elkelt augusztus 9-én, a szarvasi Vízi Színházban. A kánikula ellen többen ernyővel védekeztek, a legbátrabbak pedig a délutáni hőségben várták a Gödöllői Nap kezdetét.

– Fekete Péternek, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatójának a kezdeményezése volt ez a nap – árulta el Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere. A teátrum és Gödöllő városa között jó az együttműködés, több produkciót mutattak már be nálunk és sok segítséget is kapott a helyi kulturális menedzser csapat a színháztól. Felmerült az ötlet, hogy egy kicsit lépjünk ki a település határain kívülre. Ez tulajdonképpen egy kísérlet, de a jegyeladások és az előzetes érdeklődés azt mutatja, hogy egy jó kísérlet. Az ország számos más pontján is volt már példa arra, hogy egy város a kultúráján keresztül mutatkozott be.

Gödöllő városát ugyancsak gazdag kulturális élet jellemzi. Ennek két fő színtere a Gödöllői Királyi Kastély és a Művészetek Háza, ahol jelentős részben helyi kulturális csoportok lépnek fel. Emellett számos vendégelőadás is színesíti a művészeti palettát. Dr. Gémesi György rámutatott, csak a Művészetek Háza évente 200 kulturális rendezvényt bonyolít le, amelyek 95%-át teltházas nézőtér előtt játsszák. A településen három színház ad teret a zenei, színházi és egyéb kulturális eseményeknek, amelyeket nemcsak a helyiek keresnek fel szívesen, hanem Gödöllő 150-200 ezres vonzáskörzetéből érkeznek vendégek.

A rövid megnyitóban Babák Mihály, Szarvas város polgármestere elmondta, többször járt már Gödöllőn és mindig tanult valamit. Emlékeiben él az is a várossal kapcsolatosan, hogy 2004-ben ott vehette át Dr. Gémesi Györgytől a polgármesterek aranygyűrűjét. Bízik benne, hogy ez a nap csak a kezdete lesz egy sokoldalú együttműködésnek. A kapcsolat ugyanis a gödöllői Szent István Egyetemnek köszönhetően már fennáll, a későbbiekben pedig elképzelhetőnek tartja, hogy a Cervinus Teátrum művészei és más szarvasi kulturális csoportok is megmutatkoznak Gödöllőn.

– Ha jól fogadjuk egymás ajánlatát, azzal mindkét település gazdagodhat – hangsúlyozta. Én szeretem a jó szomszédokat és barátokat. Azzal pedig mindkét város több lehet, ha megismerjük egymás kulturális életét.

A Gödöllő napon a település 13 művészeti csoportjából 7 képviseltette magát. A több órás műsorfolyam során először a gyerekeknek kedveskedtek. A Garabonciás Színtársulat élőzenével kísérve a három rabló történetét hozta el a legkisebbeknek. Fellépett továbbá a helyi táncegyüttes, táncszínház, valamint operett-és musicalválogatást is hallhatott a közönség. Az este záróakkordjaként a tavalyi év visszatérő vendégművésze, Horgas Eszter és a Talamba Ütőegyüttes koncertjét élvezhették az érdeklődők.

Vélemény, hozzászólás?

Térdelőrajt: költözik a Vajda

Tomboló siker Pintér Tibornak, aki lovak helyett motorokat hozott a Vízi Színházba