in ,

Megújul az ótemplomi lelkészi hivatal

Folynak a munkálatok a Vasút utca 10. szám alatti lelkészi hivatalban. A felújítás mindössze néhány hete kezdődött és várhatóan a város legnagyobb gasztokulturális rendezvényén, a szilvanapokon már a megszépült ingatlan fogadja a látogatókat.

– Az épületnek a részleges felújítása történik jelenleg – osztotta meg velünk a részleteket Lázár Zsolt esperes. Ennek keretében a lelkészi hivatal akadálymentesítése és a régi timpanonjának a helyreállítása valósul meg. 1968-ban ugyanis a tanács felszólította az egyházat, hogy bontsa le a timpanont, mert az alapja megsüllyedt. Helyére átmeneti megoldásként egy üvegtető került. A mostani felújítás lehetővé teszi, hogy fénykép alapján rekonstruáljuk az egykori díszítményt, ezáltal pedig visszaadjuk az épület eredeti patináját.

A beruházást az Emberi Erőforrások Minisztériuma által finanszírozott összeg tette lehetővé, amelyet az országos egyház és a helyi gyülekezet egészített ki. Így a felújítás teljes költsége mintegy 7 millió Ft.

A Vasút utca 10. alatt álló épület Szarvas egyik legrégibb és legszebb családi háza. Az 1870-es években a Bakai család építtette, később pedig a Sonkoly család tulajdonába került. Végül a II. világháború ideje alatt a tulajdonosok a tanácsnak adták, ezt követően jutott csereingatlanként az egyházhoz. Eleinte árvaházként működött, majd amikor a Granáriumot, az egykori lelkészi hivatalt az egyház eladta, a hivatal és a gyülekezeti ház ideköltözött.

Az épület emellett további funkciókat is betölt. Itt kap helyet az ótemető gondnoki hivatala, két éve pedig a Nyugat-Békési Evangélikus Egyházmegye esperesi hivatala is itt található. Az épület falai őrzik továbbá az ótemplomi szarvasi evangélikus egyház levéltárát, amely gyakran ad alkalmat kutatási munkákra.

A megújult lelkészi hivatal és gyülekezeti ház ünnepi átadására szeptember 14-én, a terménybetakarítási hálaadó istentiszteletet követően kerül sor, várhatóan az épülethez egykoron kötődő családok részvételével.

A fotókat Berec Zsolt készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Elszabadult egy ló Szarvason, avagy a nevetés receptje

Öt manó a Körös-parton