Connect with us

Hírek

Kóstoló a Békekenyérből

Roszik Mihály

Nobik Erzsébet szabadtéri istentiszteletével és kenyéráldásával kezdődött a Szárazmalom ünnepi őrlése augusztus 20-án. Bencsik Pál ez alkalommal is beterelte a hajtókerékbe a lovait, hogy Roszik Mihály molnár lánya, Roszik Mária segítségével részletesen bemutathassa a Szárazmalmot működés közben. A malom mellet a Tessedik Sámuel Múzeum munkatársai különböző feladatokkal, bemutatókkal várták a kilátogató családokat.

Ezúttal a bemutató őrlés részeként felöntésre került az a “béke rozs” is, amit a tavaly vetettek el a Halászati és Öntözési Kutatóintézet Liziméter telepén, de már a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztálya (ÖVKI) alá tartozó területen kelt ki és arattak le.

– A HAKI-ban megtermelt rozsból – ami a Békekenyér alapanyaga lesz Berlinben idén októberben – egy jelképes mennyiséget Magyarország egyetlen működő szárazmalmában is megőrlünk most, augusztus 20-án, Magyarország legnagyobb nemzeti ünnepén, és ebből a rozsból őrölt lisztből, egy kenyeret is megáldanak majd 4 órakor az Ótemplomban – mondta szerda délelőtt a NAIK ÖVKI kutatója, Jancsó Mihály, a Békekenyér projekt helyi projektvezetője.

Az ősz folyamán Berlinben, a projektben résztvevő 11 uniós tagország képviselőinek részvétele mellett, összegyűjtik a 11 helyen termelt rozst, megőrlik és közösen megsütik a kenyeret, amivel a Vasfüggöny lebontásának 25. évfordulójára kívánnak méltóképpen emlékezni. Magyarországot dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter döntése alapján Szarvas, ill. a NAIK ÖVKI fogja képviselni.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Valastyán Balázs (Fotó: Hegedűs Éva) Valastyán Balázs (Fotó: Hegedűs Éva)

Elmentek a tatárok, és bejöttek a barbárok

Hírek

Hét szarvasi lány még soha nem indult egyszerre az országos döntőn

Hírek

Dr. Lipcsei Imre Dr. Lipcsei Imre

Húsvét üzenete: A legmélyebbről is fel lehet emelkedni

Hírek

Mezőkovácsházán hátrányból jutottunk a legjobb 4 közé

Hírek

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect