in ,

Sinka Imre: lezárult egy négyéves ciklus, amit értékelni kell

Sinka Imre

– Lezárul egy négyéves ciklus – mondta Sinka Imre polgármester hivatalában, a békésszentandrási Községházán, miközben számítógépe előtt ülve végiggörgeti azt a listát, amiben az elmúlt négy év eredményeit összegezték. – Azt szokták mondani, hogy ha valaki elkezd tervezni valamit, akkor illik programot hirdetni, viszont ha lezárul egy időszak, akkor meg kell nézni, meg kell vizsgálni, hogy ennek a programnak az elemi milyen szinten valósultak meg, hogyan zárult le, kell egy értékelés, önértékelés, és elemzés. Nagyon fontos ez egy település szempontjából is. Hiányoltam és hiányolom nagyon sok település vezetése szempontjából, hogy nem értékelik igazán pontosan azt, hogy miről is zajlott a tevékenységük.

– Pontot kell tenni a négy év végére, és el kell mondani a lakosságnak, hogy milyen eredményeket értünk el az elmúlt négy évben. Ez még nem kampány, ez értékelés – jelentette ki Sinka Imre. – Utána majd ha az ember kitalálja a következő programot, amiben benne vannak az előzők folytatásai és új elemek is, azzal már lehet kampányt nyitni és a lakosság elé tárni. A legtisztábban ezt a forintok nyelvén lehet megtenni, így összeállítottunk egy forintosított listát a négy év eredményeiről. Az eredmények mellett sajnos el kell mondani, hogy nem mindent sikerült megvalósítani, amit elképzeltünk és szerettünk volna. Kísérleteink voltak, a terveink jórészét igyekeztünk becsülettel megvalósítani, de vannak hiányosságok, vannak amikből sikerült valamennyit megvalósítani, de nem sikerült olyan szinten, ahogy az az elképzeléseinkben szerepelt, gondolok itt az utakra, járdákra. Természetes dolog az, hogy az ember bemutatja ezt, megpróbálja a lakosokat minél jobban informálttá tenni. Itt nem szabad sem csúsztatni, sem mellébeszélni, itt a száraz tények beszéljenek önmagukért:

– 2011-ben egy 51 millió forintos beruházás keretében megvalósítottuk településünk vadonatúj bölcsődéjét, igaz, a pályázat beadás az előző ciklusban történt.

– Saját erőből 800 ezer forintért befejeztük az ÖNO bővítését.

– 500 erdei köbméter fát nyertünk településünk lakosainak 8 millió értékben.

– Kétszer pályáztunk és nyertünk élelmiszer segélyt, amely kb. 2800 főhöz jutott el összességében 6 millió forint értékben.

– 2012-ben összberuházási értékben 2,5 millió Ft-ért bővítettük a nyugdíjas klubot.

– A DAOP 5.2 projektben 121 milliót pályáztunk a Siratói holtág fejlesztésére.

– Nyertünk az iskolának egy informatikai pályázatot 10 millió értékben.

– A KEOP pályázati rendszerben 497 millió forintot pályáztunk a Körös holtág rehabilitációjára, illetve szintén a KEOP-ban 335 milliót a Körös melletti helyi védett területekre Szarvas várossal és a VIZIG-gel közösen.

– 130 millió Ft-ot nyertünk a Start pályázaton, amelyben munkabérek mellett 20 millió Ft-ot gépparkunk fejlesztésére fordítottunk.

– Ismét 2 millió forint értékben nyertünk tűzifa támogatást lakosainknak, ill. 800 családnak juttattunk el élelmiszer segélyt 5 millió értékben.

– 2013-ban a TIOP rendszerben 8 milliót nyertünk az informatikai rendszer felújítására.

– Szintén 119 millió forintot nyertünk a Start rendszer működtetésére, amellett, hogy az ország 5 legjobban működő Startos települése közé választottak bennünket, amit a Belügyminisztériumban hivatalosan sokak előtt tettek nyilvánossá.

– 5 millió értékű kazánt nyertünk a Művelődési Ház és Könyvtár fűtéskorrekciójához.

– 2,5 millió Ft-os önerős beruházásként új tanyagondnoki buszt vettünk az ellopott helyett.

– 6 millió értékben újra sikerült tűzifát nyernünk és kiosztani lakosainknak.

– 800 ezer forint értékben grillező-kiülő rendszert pályáztunk és nyertünk a strandunkra.

Kezességet vállaltunk és segítettünk a Kajakház felújítására nyert 41 millió Ft-os projekt megvalósulásában.

– Segítettünk a futballszékház rendbetételében is.

– 4 millió értékben újabb élelmiszer segélyt pályáztunk és nyertünk meg.

– Rengeteg önerővel hozzájárultunk az épülő tájházhoz, hogy az alapoktól a mostani állapotába eljusson.

– 3 milliót nyertünk Strandunk büszkesége, a színpad megvalósításához, amihez még 3 millió Ft-ot hozzá is tett az önkormányzat.

– 2014-ben 35 milliót nyertünk a Strand színpad melletti kiszolgáló-épület megvalósítására, amit 6 millió önrésszel ki fogunk egészíteni, és a tervek szerint idén december 15-ig fog elkészülni.

– Létrehoztunk egy szociális szövetkezetet, mely azóta pályázati úton 50 millió forintot nyert a település fejlesztésére és 14 ember munkabérére.

– Mindezek mellett 130 millió forint értékű pályázatunk van jelenleg beadva épületeink energetikai fejlesztésére.

Ha mindezeket összegzem, azt állapítom meg: 1 milliárd 400 millió Ft körüli összeggel növeltük településünk vagyonát, értékeit. Mindezek mellett nagyjából 4 milliárd értékű beruházás, vállalkozás érkezett településünkre az elmúlt 4 év során.

– A Körösszögi Kistérség projektje keretében egy kiváló szabadtéri grillező pihenő hellyel gyarapítottuk településünk vagyonát kb. 4 millió Ft értékben.

– Milliós bevételei vannak az önkormányzatnak a mezőgazdasági projektből, népszerű lakosaink körében akár a gomba-, akár a tojásvásárlás lehetősége.

– Felújítottuk a piacteret, korrekt buszvárókat építettünk, olyanokat, amelyek tényleg alkalmasak a feladat ellátására, és kialakításuk költsége sem volt csillagászati.

– Az Európai Uniótól is nyertünk 5 milliót a tavalyi falunapunk kivitelezéséhez.

– Sikerült minden, az önkormányzat ellen szóló pert békésen lezárni, nem is zajlott újabb eljárás az utóbbi 2 évben egy sem ellenünk.

– Elősegítettük egy új üdülősor, a Gödrök-közi létrejöttét.

– Turisztikai bevételeink 100%-kal nőttek az elmúlt 4 év alatt, itt fontos megjegyezni, hogy főként a vendégéjszakák utáni idegenforgalmi adóbevétel növekedett.

– Hozzáfogtunk a kerékpárút felújításához, egy szakaszát 2 millió forint értékben aszfaltoztattuk, a legrosszabb szakaszokon a beton cseréje pedig a napokban fog folytatódni.

– Külön támogatásként nyertünk 10 millió forintot a kollégium felújítására a Belügyminisztériumtól, ahol most már működő, igényes vendégszállás-helyet alakítottunk ki 50 főre.

– Fejlesztettük a belvízvédelmi rendszert is 4 millió értékben, ledudáztuk a Szent László utca legproblémásabb részét, a Fáy és a Sebestyén utcákat.

– Mindezek mellett igyekeztünk karban tartani a települést, hogy tiszta és rendezett legyen! Persze hibákat lehet benne találni. Megpróbáltuk a település minden lakóját egyenlően, emberként kezelni, rendezvényeinkre nem csak a kivételezett meghívottak, hanem minden lakos eljöhetett! Hiszen értük vagyok, vagyunk!

– Felújítottuk a Ligeti üdülősor útját a tulajdonosok segítségével, valamint hasonlóan a Gonda-laposi és a Keresztháti üdülősorokat is. Javítottuk az Arborétumi, a Kenderföldeken levő és a Siratói üdülősorokét is.

– Új útalapokat hoztunk létre szintén lakosságunkkal közösen a Darabos, István király és a Szent Erzsébet utcákban.

– Jó viszonyt ápolunk egyházainkkal, segítettük munkájukat, ahol csak lehetséges volt.

– Jó kapcsolatban állunk a helyi és területi rendőrséggel, segítettük polgárőreink tevékenységét. Ennek az eredménye is, hogy nálunk elenyésző a bűnesetek száma.

– Pályáztunk és nyertünk az ÖNO-val közösen kis értékű eszközöket, több százezer forintért.

– Minden évben a földalapú támogatással is gyarapítottuk falunk vagyonát.

– A négy év alatt több millió forinttal támogattuk iskolásaink szüleit azzal, hogy minden tanulónak kifizettük a tankönyvek árát.

– A közmunka keretein belül újraindítottuk a szentandrási perzsaszőnyeg szövést, köszönet Icike néninek és Irmuska néninek a rengeteg segítségért.

– Nyertünk 800 000 forintot egy drogprevenciós pályázaton, mely idén ősszel indul, célja, hogy fiataljaink szembesüljenek a drogok okozta problémákkal.

– Kifizettük még azokat az elmaradásokat is, amelyeket elődeink hagytak ránk.

– 2010-2014 között csökkent falunkból az elvándorlás, nőtt a születések száma – bár magas a halálozásoké is sajnos.

– Ezek a lépések mind egy irányba mutatnak, előre, egy új, élhetőbb település arculata felé. Rengeteg adóssággal vettük át a települést. Most nincs a településnek egy fillér adóssága sem! A számok kerekített összegek. Ahol elkészült a kivitelezés, ott tábla hirdeti az összegeket, melyen rajta van a pontos szám is.

Szeptember 25-én lakossági fórum keretében fogja bemutatni a következő öt év programtervezetét Sinka Imre polgármester-jelölt.

Vélemény, hozzászólás?

Ragadós szokások

Nemzetközi mezőnyben, példaképek között, erős szembeszélben, hidegben is meg kell még tanulni evezni