in ,

Negyedszer mutatták be, hogyan kell vidáman kukoricát törni

Már az előkészületek is jó hangulatban zajlottak pénteken, mikor kilátogatott Csabacsűdre, árulta el Mihály István, a kukoricatörés zsűrijének elnöke. Jó harmincan sürögtek-forogtak, sátrat állítottak, színpadot rendeztek, ettek, ittak – és közben jól érezték magukat – hogy a negyedik alkalommal megrendezett Kukoricanapon minden rendben menjen. A gondos előkészületeket az időjárás is díjazta azzal, hogy nem kezdett el esni, pedig lógott az eső lába.

A csapatok lovaskocsikon ülve vonultak a kijelölt területre, hogy bemutassák kukoricatörő technikájukat, amit az öttagú zsűri árgus szemekkel figyelt. Árgus szemekkel, de elégedetten.

– A csabacsűdi Kukoricanap jó helyre került és jó hagyományt őriz, mert Csabacsűdön a kukorica-termesztés óriási hagyományokkal rendelkezik, mert a föld, az adottság olyan volt, hogy mindig jó kukorica termett. Hogyha Szarvason nem termett, akkor eljöttek Csabacsűdre és Örménykútra vásárolni, hogy tartani tudják a jószágot – mondta a törésbemutató zsűrielnöke.

Igen, bemutató és nem verseny, mert nem hirdetett elsőt a zsűri, hanem a legeket emelték ki. Az idén egy tucat csapat indult, így most is pont ennyi leget talált ki a zsűri, hogy minden résztvevőt szóba tudjanak hozni.

Az idén a legfiatalabb, az 5 éves Pribelszki Jázminon, és a legidősebb résztvevőn, a csanádapácai Pacsika Pálnén kívül a következő díjakért indult a verseny, amiben mindenki nyert. A legvidámabb kukorica-betakarító csapat a Csanádapáca I., a legalaposabb, pontosabb a Kardosi Csövesek, a legösszeszokottabb a Mázlisták, a leglátványosabb Kukor Icáék, a legfiatalabb hagyományőrző a Suli I., a legszorgalmasabb Csanádapáca II., a legkitartóbb a Suli II., a legtapasztaltabb a Szarvasi Gazdák, a legtörekvőbb az Evangélikus Egyházközség, a korhű ruházatot és eszközöket bemutató a Szarvasi Agrár Zrt. lett. A két górét, a példamutató fiatal gazdák díját Csabacsűdi Hagyományőrzők, a Góré Nagydíjat pedig a Kötözgető Ápolók vihették haza.

A nap természetesen nem merült ki ennyiben, hiszen a szervezők, a Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület tagjai események egész sorával várták a kilátogatókat. A színpadi rendezvények csúcsán Jolly és Suzy lépett a deszkákra, de a játszóházak, kézműves bemutatók mellett bemutatkoztak a csanádapácai vendégek, a helybéli iskolások, óvodások, civilek is, de a parkban erős emberek versengtek egymással és szinte mindenhol főztek. A bográcsok versenyét Tisza Kálmán nyerte a Szarvasi Agrár Zrt. és a Csanádapácai Dohánylevél Egyesület előtt. Különdíjat kaptak a Kardosi Csövesek, a szarvasi hagyományőrző gazdák, a szentandrási civilek és a csabacsűdi nagycsaládosok csapata.

Vélemény, hozzászólás?

Lopás vétsége miatt állítottak elő egy szarvasi férfit

Kilenc gól egy küzdelmes mérkőzésen