in ,

Nemzetőrök emlékeztek az I világégésre

Fogadással, tisztelgéssel és Keserű Pál altábornagy országos parancsnok-helyettes jelentésével kezdődött az az ünnepélyes esemény, amin a Kárpát-medencei Nemzetőrség Országos Parancsnoksága és Békés Megyei Parancsnoksága 2/2014-es parancsa alapján a szeptember 29-i nemzetőrök napjának alkalmából a 100 éve kitört I. világháború szarvasi áldozatainak emlékére kopjafát adományozott Szarvas városának. Az eseményre az Evangélikus Újtemplom előkertjében került sor, amire számos magas rangú nemzetőrtiszt is eljött.

A beszédek sorát Szenes János, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke kezdte. Dr. Rimay István altábornagy, országos parancsnok Makkay Machalek Pál “A 101-es zsászló alatt” című könyvéből idézett azon apropóból, hogy a környékünkről sokan a békéscsabai császári és király a 101-es gyalogezredhez, a sárgarigó regimenthez lettek besorolva.

Babák Mihály polgármester párhuzamot vont a 100 évvel ezelőtti és az aktuálpolitikai történések között, és tisztelgett azon 1200 szarvasi hőselőtt, akik az I. világháború áldozatául estek.

A megemlékezés ünnepélyességét Publik Antal előadóművész Juhász Gyula Trianon című versével és kisunokája, Vass Ildikó népdalénekes dalával emelte. A kopjafa leleplezése után Cairns-Lengyel Henriett evangélikus lelkész megáldotta azt. Az eseményt koszorúzás zárta.

Vélemény, hozzászólás?

Vendégjáték visszhangzó vastapssal: Holle anyó Pozsonyban

Egy kis zenével fűszerezett botanikai túra