in ,

Városunk – Szarvas: olvasókönyv Szarvasról nem csak turistáknak

Polgármesterünk, Babák Mihály 2012-ben Tatán volt egy frakcióülésen, amikor a házigazda polgármester, Michl József a kezébe adott egy Tata – lépten-nyomon című kiadványt. Megkérte dr. Kutas Ferencet, hogy nézzen utána ennek a könyvnek, mondván, jó lenne helyben is egy ilyen, hogy lokálpatriótává neveljük a gyerekeinket. 2013 februárjában a gondolatot tett követte.

– Úgy gondolom, fontos dolog, hogy van egy ilyen könyvünk, ami elsősorban a gyerekeknek szántunk, de a felnőtteknek sem árt azért. Sok mindent nem tudunk ott, ahol élünk, sőt, manapság megtapasztaltam, hogy elmennek bizonyos városi értékek mellett sokan, aztán később, mikor a vendégek rádöbbentik, hogy milyen szép ez nálatok, akkor rájövünk, hogy tényleg milyen szép. Nekünk mindennapi, amit látunk, de idegenek szemével szebb, mint ahogy mi gondolnánk – mondta Babák Mihály pénteken, a Polgármesteri Hivatal tanácskozójában tartott könyvbemutatón.

Szarvasról szóljon, gyerekeknek szóljon és lokálpatriotizmusra neveljen, ez a három kitétel volt, emlékezett vissza dr. Kutas Ferenc a feladatkiírásra. Három variánst készített el, fekete-fehér, fele-fele és teljesen színeset, mert nagyon akarta, hogy létrejöjjön, de a színes a duplájába került a középső változatnak. A testület mégis ezt, a legigényesebbet fogadta el. Felállt a szerkesztőbizottság, dr. Kutas Ferenc, Boross Árpád Bence, Földesi Zoltán, Pécsváradi Antal, Szenes János. Többen írták, ezért nem egységes a stílusa – ebben eltér a tataitól, de ez polgármesterünk szerint előnyére vált, mondván nem lehet valaki mindenben informált. Összeállt az anyag, de baj volt vele, mert a 180 oldalas tervezete, de 320 lett, de ez is simán átment a testületen, így minden akadály elhárult. A könyv –igazi városi összefogással– elkészült. Végül 41 szerző jegyzi a kiadványt, ami 3500 forintos áron kapható a Városi Könyvtárban, a Tessedik Sámuel Múzeumban és a Tourinform irodában. A felsős szarvasi diákok ingyen kapják meg a kiadványt.

Vélemény, hozzászólás?

3–1-re nyerte a csúszkálóversenyt a Szarvasi FC

Jól szerepeltek ifjúsági versenyzőink a szilágysomlyói sakkfesztiválon