in , ,

Pillantás a múltba: szilágysomlyói mozaik

Sziágysomlyó Szatmárnémetitől 74 km-re délre, Zilahtól 25 km-re északnyugatra, a Magura hegység tövében fekszik, Bükk, Pusztacsehi és Somlyócsehi tartozik hozzá. A helységet kettészeli a Kraszna folyó.

1910-ben 6 885 lakosából 6 030 magyar és 759 román volt. 1992-ben társközségeivel együtt 17 642 lakosából 11 472 román, 4 894 magyar, 1 177 cigány és 24 német volt. (Wikipédia) Napjainkban 13 000 lakosa van, közülük 3 000 körüli a magyar, de legalább 1500 huzamosan külföldön dolgozik.(Egy helyi vezető közlése.) Három testvértelepülése: Szarvas, Albertirsa és Nyírbátor.

A város egykor a Báthoryak fészke volt. A Báthory-várnak mára már csak a romjai maradtak fenn, de legalább tetőt építettek a romok fölé. Felújítása napirenden van.

Szarvasról 1990 januárjában indult egy négytagú csapat Erdélybe, hogy a forradalom válságos és felemelő napjaiban testvértelepülést keressen. Szilágysomlyót találta meg. A reggeli órákban találomra szólítottak meg egy járókelőt, aki történetesen egy magyar nemzetiségű tanár Turai István volt. Ő és egyik kollégája, Kádas György, a líceum igazgatója segített kapcsolatot teremteni a városparancsnokkal, Gheorghescu ezredessel. A kapcsolatfelvételt követően 1990. augusztus 20-án írta alá Szarvason Muresán polgármester a testvérvárosi szerződést. Mire hazaért, leváltották tisztségéről. Jelenleg Zilahon kórházigazgató. (Az 5. sz. képen Turai István és a Kádas házaspár látható a 2014-es városi ünnepségen.)

Báthory Napok

A somlyói magyarság legnagyobb ünnepe 22 éve a Báthory Napok rendezvénysorozata. Ennek résztvevői a helyieken túl a testvérvárosok küldöttei. Ebben az évben szeptember 26-28-án gazdag programmal rendezték meg ünnepüket. Ez alkalommal rögzítettük ünnepi pillanatait és a város szépségeit.

27-én, szombaton délelőtt pedagógiai előadássorozatot szerveztek a helyi és a testvérvárosokból érkezett pedagógusok számára. (6. kép) A rendezvényt Vida Anna, a Báthory István magyar tannyelvű általános iskola igazgatója, és dr. Széman Péter, a Báthory Alapítvány elnöke, a Báthory Napok szervezője nyitotta meg (7. kép). Előadói anyaországi szakemberek voltak. (8-9. kép) Ez alkalommal Sallay Károly szakközépiskolai aligazgató 10. osztályos művészeti iskolás fiának. Máténak a képeiből rendeztek kiállítást (10-11. kép.)

Délután a Magyar Házban nyitották meg az albertirsai grafikus, Miklosovits László (a 12. képen jobbra) könyvbemutatóját és az illusztrációkból készült kiállítását.

28-án, vasárnap Septimiu Turcas, a város polgármestere fogadta a testvérvárosok, Szarvas, Nyírbátor és Albertirsa küldöttségét.

A fogadást követően ökumenikus istentiszteletet tartottak a katolikus templomban, majd megkoszorúzták Báthory István szobrát. Ezzel ért véget a háromnapos ünnepségsorozat.

Barangolás Szilágysomlyó utcáin

Templomok

A városnak több temploma van, katolikus, református, görögkeleti. Ezek közül néhány a Magura oldalán magasodik, kettő a fő tér közelében épült, az egykori zsinagóga ma holokauszt múzeum.

Épületek

1990-ben lepusztult épületek, kátyús utak, gyanakvás fogadta a szarvasi vendégeket. Ma felújított épületek, feljavított utak, meleg, baráti fogadtatás vette körül a testvérvárosok küldötteit.

A fő tér

A város fő tere az utóbbi években látványosan megújult. Oszlopos díszítőelemeket létesítettek, felújították a „kolerás” emlékművet, szökőkutakat építettek, gyermeksarkot alakítottak ki, járdáit – a főutca járdáival együtt – díszburkolattal látták el. Színpadán szabadtéri rendezvények zajlanak.

A Báthory Nap záróprogramjaként a Tokos Együttes szórakoztatta a közönséget. Még a varjak is tettek egy tiszteletkört felettük. Búcsúzunk mi is: Szilágysomlyó kellemes, élhető város lett.

Választás 2014 – helyre, tétre, befutóra

Akkor jöjjön az izgalom!