in ,

Szarvasi gépírók a világbajnokság főpróbáján

A gépírók, gyorsírók, szövegszerkesztők nemzetközi szervezete, az Intersteno 2015-ben Magyarországon, Budapesten rendezi soron következő kongresszusát és a világbajnokságot. Tripla jubileumot ünnepel ez a rendezvény gyönyörű fővárosunkban, hiszen a világbajnokságok sorában ez az 50., ezelőtt 1975-ben volt vb. Budapesten, ennek éppen jövőre 40 éve, és 2015-ben lesz a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége fennállásának 90. évfordulója.

E nagyszabású rendezvény főpróbájának is tekinthettük azt a meghívásos nemzetközi gépíróversenyt, amelyet nyáron rendezett a magyar szakmai szövetség Budapesten. Hét ország (Ausztria, Belgium, Csehország, Németország, Szlovákia, Olaszország, Magyarország) legjobb tanuló korosztályú versenyzői mérték össze tudásukat. Szarvasról Kondacs Tibor, a Székely Szakképző Iskola diákja vett részt a megmérettetésben, csapatuk bronzérmet szerzett a szoros mezőnyben.

A diákok mellett a nemzetközi szervezet legmagasabb szintű vezetősége is megtisztelte a rendezvényt: itt volt Fausto Ramondelli, a szervezet elnöke, Georgette Sante, nemzetközi zsűrielnök, Marlis Kulb tiszteletbeli elnök, Danny Devriendt titkár, valamint Jaroslav Zaviačič korábbi elnök és a többszörös világbajnok gépíró, jelenleg gépírási zsűrielnök Helena Zaviačičová. Tehát, ahogy mondani szokták, a szakma színe-java megjelent Budapesten.

A többhónapos előkészület, a lebonyolítás nagy feladatot jelentett az öttagú szervezőbizottság számára. Örömteli, hogy két szarvasi hölgy is részt vett a munkálatokban; Tóthné Jansik Erzsébet, a Szarvasi Helyi Csoport elnöke, valamint Csikós Edina a csoport krónikása, többszörös magyar gépíró és szövegszerkesztő bajnok. A sok munka mellett megtiszteltetés, hogy ott lehettünk ezen a rendezvényen.

De Szarvas neve nemcsak a szervezőbizottság tekintetében hangzott el többször is, hanem városunkból jelentős támogatások is érkeztek a versenyre. A versenyzők és kísérőik kézzel hímzett, kalocsai mintás táskát kaptak. Ezeket a táskákat szarvasi önkéntesek hímezték. Az Éden-Werk Kft. jóvoltából szarvasi karamellás cukorka is került a táskába, sőt még nemzeti színekkel díszített szarvasi mézeskalács is. A külföldről érkező kísérőink egy csomag őrölt pirospaprikát is kaptak, amely szintén Szarvasról származott. Kihasználtuk a külföldiek hazánk, városaink iránti érdeklődését és a Tourinform Iroda jóvoltából idegen nyelvű városbemutató katalógussal ajándékoztuk meg őket. És még nem teljes a paletta, hiszen a versenyzőknek kiosztott oklevelek, emléklapok is egy szarvasi vállalkozás nyomdájában készültek. Ezúton is köszönetünket fejezzük ki valamennyiüknek.

Kijelenthetjük tehát, hogy Magyarországon, Budapesten kívül ez a verseny egy kicsit Szarvasé is volt. Elismerés ez mind a Szarvason dolgozó, versenyző, tanuló gépírók, gyorsírók, szövegszerkesztők számára, mind egész városunk számára.

A versenyzők és a vendégek megelégedéssel távoztak Budapestről. Köszönetük mellett reményüket is kifejezték, hogy hamarosan újra ideérkeznek az 50. világbajnokságra.

Bízunk benne, hogy a 2015-ben megrendező nemzetközi seregszemlén is ott lesznek a szarvasiak; szervezők, versenyzők, támogatók egyaránt.

Csikós Edina

Kimaradt helyzetek, döntetlen Mezőberénnyel

Anci nénit köszöntötték 90. születésnapja alkalmából