in ,

Országos Könyvtári Napok a Városi Könyvtárban

Október 7-én nyitotta meg Babák Mihály polgármester és Baginé Tóth Erika könyvtárvezető a szarvasi Városi Könyvtár kéthetes időszakra vonatkozó programjait, mellyel az intézmény csatlakozott az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatához.

Az első közönségtalálkozó nagy sikert hozott, hiszen a Pulitzer-díjas írónő, Schäffer Erzsébet látogatott el az intézménybe, aki emlékezve az öt évvel ezelőtti előadására, ismét egy nehezen feledhető élménnyel jutalmazta meg szép számú közönségét. Ehhez nem kellett más, csak az írónő őszinte nyitottsága, a mindenki szívét megragadó történetek, illetve az az emberközeli stílus, amivel talán csak ő rendelkezik egyedül a sikeres szerzők között.

A hét második felében, 9-én és 10-én Boldogság vásár a könyvtárban címmel rendhagyó helyszínen fogadta az intézmény az olvasókat, hiszen a Mokka Étterem előtt a könyvtárosok kihelyezett standon várták mindazokat, akik élni szerettek volna az ingyenes beiratkozás lehetőségével, vagy volt idejük megállni könyvet vagy újságot olvasni egy kávé mellett.

Október 14-én ismét nagysikerű író-olvasó találkozónak lehettek részesei a könyvtárlátogatók a Városi Könyvtárban, hiszen dr. Szilvássy Orsolya beszélgetőpartnere ezúttal Závada Pál Kossuth- és József Attila-díjas író, a megfilmesített Jadviga párnája szerzője volt. A központi téma, a nemrég megjelent Természetes fény című kötet bemutatója különösen aktuálisnak bizonyult városunkban. Sokakat vonzott a szarvasi helyszíneket és valódi szereplőket is felsorakoztató történet.

A könyvtár a legkisebbekről sem feledkezett el. A Törpi Könyvkuckó vendége Timárné Hunya Tünde, a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának docense volt október 16-án, aki a mesék és a meseolvasás rendszerességének fontosságáról beszélgetett a kisgyermekes szülőkkel.

Szloszjár Edit, a Városi Könyvtár informatikusa bemutatóval várta az érdeklődőket 2014. október 16-án délután. Látásukban korlátozott emberek, olvasási zavarokkal küszködő gyermekek és felnőttek számára használható, az olvasást megkönnyítő segítő eszközöket ismerhettek meg. A könyvtár állományában találhatók „öregbetűs” könyvek – azok a könyvek, amelyek a szokásosnál nagyobb betűvel készültek. Megtekinthették az olvasók a hangoskönyveket, válogathattak a 80 mű hangkazettáiból és a közel 60 db CD-ből. A könyvtárban az olvasók rendelkezésére állnak a látássérült személyek információhoz való hozzáférését segítő informatikai eszközök. Képernyőnagyító és képernyőfelolvasó program, OCR – optikai karakterfelismerő program, Braille-nyomtató és Braille-billentyűzet.

A valamennyi korosztály igényeire figyelő rendezvénysorozat az Országos Könyvtári Napok célkitűzéseihez híven igyekezett megmutatni a szarvasiaknak, milyen sokféle tanulási, tájékozódási, kulturális, szociális lehetőség rejlik a könyvtári találkozásokban.

Baginé Tóth Erika

Trefortos sikerek a Zielbauer András mezei futóverseny

A szabad Magyarország fogantatására emlékeztünk