Connect with us

Békésszentandrás

A szabad Magyarország fogantatására emlékeztünk

Térségünkben még szerdán, Békésszentandráson kezdődött az a megemlékezés-sorozat, amin az 56-os forradalom eseményeit elevenítették fel. A Körös Művelődési Házban a Hunyadi János Katolikus Általános Iskola hetedikesei zenés műsorral tisztelegtek a hősök előtt.

A forradalom kitörésének évfordulóján, 23-án, délelőtt a művelődési házban gyűltek össze a csabacsűdiek, hogy emlékezzenek azokra, akik kísérletet tettek a sztálinista diktatúra megdöntésére. Itt, a hagyományoktól eltérően, nem az iskolások, hanem a Cervinus Teátrum művészei, dr. Dósa Zsuzsa és Varga Viktor, valamint Csasztvan Zsuzsanna léptek a deszkákra. Előttük Molnár József, régi-új polgármester mondott rövid beszédet, valamint köszönetet a megtisztelő bizalomért, hogy újabb öt évre megtartották tisztségében őt, valamint változatlan összetétel mellett a képviselő-testületet is.

– Október 23-a a szabad Magyarország születésnapja, mindannyiunk ünnepe. 1956-ban a köztársaság ezen a napon fogant, és 33 évvel később, 1989-ben ezen a napon született meg – mondta Molnár József.

A hivatalos települési megemlékezések sorát Szarvason, a Cervinus Teátrumban zárták, ahol Dósa Zsuzsa Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét adta elő Barbócz Sándor hegedűművész és ifj. Csasztvan András táncművész közreműködésével. Bár a verset 1950-ben írta a költő, az csak a forradalom napjaiban jelenhetett meg, majd annak leverése után 1988-ig ismét tiltólistára került. A Cervinus Teátrum művészeit Szenes János beszéde és a Szlovák Általános Iskola diákjainak és tanárainak műsora követte. A megemlékezés a Templomkertben főhajtással és koszorúzással zárult.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Közel százhúszmillió forintból fejlesztették a háziorvosi rendelőket

Hírek

Biomok, hexuronsav, tiroxin, szürkeállomány

Hírek

Tóth Patrik (középen) Tóth Patrik (középen)

Németországban versenyzett Patrik

Hírek

Fotó: Rácz István Fotó: Rácz István

Harmincöt babafát ültettek Békésszentandráson

Békésszentandrás

Hirdetés

Archívum

2014. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect