Connect with us

Hírek

Várak, kastélyok, várúrnőkhöz méltó ékszerek

Szabó László és Kelcsi Sarolta (a háttérben)

November 24-ig látható az a kiállítás, aminek tegnap délután volt a megnyitója a Tessedik Sámuel Múzeumban. Szabó László polihisztor-képzőművész a tavasszal gondolt egyet, és képeslapok, ill. egyéb források alapján elkezdett várakat rajzolni. Ennek termése az a 60 darabból álló kiállítás, amin európai, ill. magyar vonatkozású várakról készült rajzait mutatja be a művész. A képek közé Kelcsi Sarolta gyöngyékszerei kerültek, amiket Molnár Istvánné, a Benka igazgatónője, frissen megválasztott és beiktatására váró önkormányzati képviselője úgy jellemzett, hogy olyan igényesen elkészített díszek, amiket akár a vár úrnői is viselhettek volna. A paravánok mellett a Molnár család jóvoltából egy makett is látható, ami a budai várban álló Nagyboldogasszony-, vagy Mátyás-templomot, ill. a Halászbástya egy részletét ábrázolja.

A megnyitó másik szónoka Szenes János volt, aki a 60 rajzból kiemelt néhány, természetesen magyar vonatkozású várat, kastélyt, amikről elmondta a tudnivalókat is. Az idő szorításában Wartburg, Trencsény, Léka, és Kőszeg várát, valamint az Erdélyben található marosvécsi várkastélyt említette meg, valamint szólt a szarvasi palánkvárról is, amit fantáziából és régi metszetek alapján rajzolt meg a képzőművész.

Szabó Lászlónak a köszöneten kívül már csak arra hagytak teret az előtte szólók, hogy segítséget kérjen a szarvasiaktól, hová is tudná elhelyezni egyre duzzadó gyűjteményét, amire várja az ötleteket. A kiállítás november végéig látható a Tessedik Sámuel Múzeum földszinti kiállítótermében.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Milán Európa harmadik legjobb motoros akrobatája

Sport

Bodonyi Dóra a kajaksport Örökös Bajnoka

Békésszentandrás

Játékos templomismereti pályát alakítottak ki az Ótemplomban

Szarvas

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

A kétszeres olimpiai bajnok kardvívó tiszteletére avattak domborművet

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2014. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect