Connect with us

Hírek

Kedvezőbb körülmények között a gyepmesteri kutyák

Valahol Szarvas határában van egy hely, ahol minden négyzetméternek története van. Némelyik szomorú, de akadt köztük megdöbbentő és olykor szívszorító is. Kidobott, útszéli árokban talált, nem egyszer sérülten és betegen hagyott kutyákról van szó, akik feleslegessé váltak vagy már a kezdet kezdetén sem kellettek senkinek. Ők most 50-60-an a gyepmesteri telep lakói.

Péntek délutánként azonban élet költözik a kennelek rácsai mögé. A Szarvas Kóbor és Elveszett Kutyáiért Állatvédő Egyesület önkéntesei jönnek ilyenkor, és sétálni viszik a kutyákat. Többségüket nyakörvvel is csak nehezen tudja féken tartani a szerencsés kiválasztottat, annyira várják a mozgás perceit.

– A mi célunk, hogy valamelyest szocializáljuk a kutyákat – mondja Kozák Réka, az egyesület elnöke. Megállapítjuk, hogy milyen környezetben lenne jó helyük és megpróbáljuk behatárolni azokat az igényeket, amelyekre a boldog élethez szüksége lenne. A leendő gazdinak alá kell írnia egy általunk alkalmazott örökbefogadási ill. ajándékozási szerződést. Ez magában foglalja a tartási és ivartalanítási feltételeket, amelyeket ellenőrzünk – szögezi le határozottan.

A kutyák életkörülményei az elmúlt években jelentősen javultak. Három éve még többségük fémhordóban élt és semmi nem védte őket az időjárás viszontagságitól. A Szarvasi Állatmenhely Alapítvány ekkor a gyeptelepi kutyák megsegítésére sietett, és vállalkozói összefogással 16 kennelt építtetett. Ez a szám duplázódott meg az elmúlt időszakban, hasonló feltételek mellett.

– Senki nem mondott nemet a megkeresésünkre – hangsúlyozza Dékány Erzsébet alapító. Volt, aki az anyagok megvásárlásával, mások a kiszállításával járultak hozzá az elképzelésünkhöz. A megvalósításban oroszlánrészt vállalt a Komép Kft., amely megépítette a kenneleket – tette hozzá.

Dékány Erzsébet nyomatékosította, a cél, hogy a kutyák méltó körülmények között éljenek átmeneti szállásukon. Ez a kennelek megépítésével részben sikerült, terveik között szerepel a jövőben a fásítás, a kennelek téliesítése és a szociális helyiség további korszerűsítése is.

Az elmúlt másfél év statisztikája azt mutatja, a segíteni akarók gyakran az árral szemben úsznak. Összességében ugyanis eddig kb. 150 kutya talált gazdára és másfélszer annyit hoztak be a telepre. A kutyusok között akad olyan, aki közel egy éve várja a gazdáját, de volt olyan is, akit már többször elvittek és vissza is hoztak. A legszerencsésebb kiválasztott most éppen egy puli, akibe – az internetnek köszönhetően – Angliában szerettek bele. Hamarosan utazik tehát távoli, új otthonába.

– Mindenki nézzen egy kicsit tükörbe, mielőtt kutyát vállal – nyomatékosítja az egyesület elnöke. Üljön le a családtagjaival és gondolkodjon el rajta, hogy egy társat választ maga mellé, remélhetőleg 10-15 évre. Csak abban az esetben keressen fel egy állatmentő szervezetet, ha valóban komoly a szándék és a feltételek is adottak – kérte a leendő gazdikat.

Aki helyben szeretne kutyát befogadni, keresse fel személyesen a Szarvasi Gyepmesteri Telepet vagy kattintson a Szarvas Kóbor és Elveszett Kutyáiért Állatvédő Egyesület Facebook oldalára.

Köszönet a támogatóknak: Babák Mihály polgármester, Szarvasi Unitrans Kft.(Rozsán Csongor), Geomark Kft. (Tóth Imre), Szarvasi Mozzarella Kft. (Rohony Miklós), Körös-Aqua Kft. (Fabó István), Laktárius Kft, (Hartay János és dr. Székács István), Integrál Zrt. (Bődi János), Barex Kft. (Csontos Éva), Szekeres János és Szekeresné Marika, Cervus Gast Kft. (Kugyela Balázs), Mezőmag Kft. (Gazsó János), Pálus Mária, Hudákné Zsóhár Terézia, Szlancsik László, Boaz Bt. (Varga László), Origo Kft. (Tóth Ernő), KOmép Kft. (Pákozdi János, Király András és Kerti Gábor)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Nem jól kezdődik a tavaszi szezon női kézilabdázóinknál

Sport

Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter) Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter)

A Tessedik Campus is szóba került a kihelyezett megyegyűlésen

Békés megye

Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió

Newjság vs. Szarvas Város Önkormányzata: 0–1

Szarvas

Szántosi Dávid (Fotó: Babák Zoltán) Szántosi Dávid (Fotó: Babák Zoltán)

Sportolóként és emberként is példát mutat Szántosi Dávid

Sport

Hirdetés

Archívum

2014. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák

Friss

Connect