Connect with us

Békésszentandrás

Egyelőre nem találtak újabb kéknyelv-vírust Békés megyében

Alig egy hete, október 27-én Nagyszénás közelében, egy hobbiállattartó kisgazdaságban is kimutatták a kéknyelvfertőzést – adta hírül az MTI. A szúnyogok által terjesztett vírusos állatbetegségre kizárólag a szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők fogékonyak. A telephelyen mindössze egyetlen anyajuhban mutatták ki fertőzést, amelyet a hatóság emberi leöltek.

Dr. Tóth Gábor, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője kérdésünkre elmondta, ilyen esetekben mindig az EU-s és magyar jogszabályoknak, ill. készenléti tervnek megfelelően járnak el. A kitörési ponttól számított 20 km-es körzeten belül megfigyelési zárlatot rendeltek el, amelyet 100 km-es védő, valamint 150 km-es megfigyelési körzettel bővítettek ki. A nagy távolságokra azért van szükség, mert a betegséget okozó szúnyogfaj az időjárási körülmények miatt nagy területekre is elsodródhat. A gócponttól számított 2 km sugarú körben ezzel egy időben szúnyogirtást rendeltek el.

Ahhoz, hogy a vírus továbbterjedését kiderítsék, valamennyi állattartónál – gócponttól számított 3 km sugarú körben – megkezdődtek a szűrő-és vérvizsgálatok. A kirendelt és hatósági állatorvosok pedig 20 km-es körzetben klinikai vizsgálatokat végeznek a kistermelőknél az állattartó telepeken.

– A szűrővizsgálatok során sok udvart megnéztek az állatorvosok, a jelentések napi rendszerességgel érkeznek be – hangsúlyozza a megyei kormányhivatal illetékese. Mindeddig azonban szerencsére nem találtunk újabb megbetegedést. Gyanút találtunk, de egyelőre nem igazolódott be a kéknyelv-betegség újabb kitörése.

Hozzátette, a vírus valószínűleg Románia és Szerbia felől érkezett, így a határ mentén szúnyogcsapdázást hajtanak végre. Ezt a gyanút erősítette meg a Nemzeti Referencia Laboratórium vizsgálata is, amely az itt talált szúnyogokban kimutatta a kórokozót.

– A vírus az emberre nem veszélyes és semmilyen élelmiszerbiztonsági kockázata nincsen – nyomatékosította Dr. Tóth Gábor. Nyugodtan fogyaszthatók a kereskedelemben megvásárolható termékeke, ezért garanciát tudunk vállalni – tette hozzá.

A betegség jellegzetes tünetei az ödémás, vizenyős duzzanat, elsősorban a fej környékén, kötőhártya-gyulladás, könnycsorgás a lábvégek fekélyesedése, juhoknál pedig előfordulhat, hogy a nyelv megduzzad és kékes színű lesz. A megyei kormányhivatal kéri az állattartókat, ha ilyet tapasztalnak, azonnali hatállyal értesítsék az állatorvost.

A kiterjesztett, folyamatos vizsgálat 40 napig tart. Amennyiben addig nem találnak újabb hatóságilag igazolt kitörési pontot, a korlátozások enyhülnek.

A képek csak illusztrációk, a Rózsás Major Kft. telephelyén készültek.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Nem jól kezdődik a tavaszi szezon női kézilabdázóinknál

Sport

Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter) Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter)

A Tessedik Campus is szóba került a kihelyezett megyegyűlésen

Békés megye

Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió

Newjság vs. Szarvas Város Önkormányzata: 0–1

Szarvas

Szántosi Dávid (Fotó: Babák Zoltán) Szántosi Dávid (Fotó: Babák Zoltán)

Sportolóként és emberként is példát mutat Szántosi Dávid

Sport

Hirdetés

Archívum

2014. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák

Friss

Connect