Connect with us

Hírek

Történelmet írtak a szarvasi könyvtárban

Május 2-án, kereken 25 esztendeje kezdődött meg a Vasfüggöny lebontása. A dátum ma már csak történelem, de évtizedeken keresztül a kiszolgáltatottságot és a Nyugattól való elszigetelődést jelentette. A jubileumra és annak előzményeire emlékeztek a Szarvasi Városi Könyvtárban, egy előadás és egy középiskolásoknak szóló vetélkedő formájában.

– Minden évben szoktunk valamilyen EU-hoz kapcsolódó vetélkedőt szervezi, célzottan középiskolások számára – mondja Fabó Lászlóné, a verseny főszervezője. Ezúttal ezt az évfordulót ragadtuk ki és meghívtuk mindkét szarvasi intézményt. Három-három csapat fog versenyezni, akik az előzetesen megadott szakirodalmat feladatok formájában dolgozzák fel.

A tanulóknak felkészülésként egy rövid videót kellett megnézniük és Dr. Sallai János 180 oldalas monográfiáját elsajátítaniuk. A könyv – több tucat fotó és térkép-vázlat segítségével -részletesen ismerteti a Vasfüggöny felépítését, működését és lebontásának folyamatát. Vas Máté, 12-es gimnazista tanuló számára a téma már nem volt ismeretlen, bár történelemórán egyelőre még nem találkozott vele.

– A közmédiában már láttam felvételeket a fal lebontásáról és a Roger Waters koncertről. A vetélkedő előtt pedig az interneten olvastam utána és még több dolgot tudtam meg. Örülök neki, hogy nem abba a korba születtem, mert sokkal szabadabb az EU-ban az élet – hangsúlyozza.

A rendezvényre a könyv szerzője is meghívást kapott, aki rövid előadás keretében idézte fel a Vasfüggöny történetének mérföldköveit. Ezt követően a tanulóknak négy feladattal kellett megbirkózniuk, amelyek között volt számítógépen való keresés, levélírás, történelmi képek felismerése és totó is.

A rendezvény a Békés Megyei Europe Direct Központ támogatásával valósult meg, amely a jutalmakat is felajánlotta. A vetélkedőről senki sem távozott üres kézzel. Az első helyezett csapat könyvutalványt kapott, a második és harmadik helyezett csapatok pedig kisebb ajándékokkal térhettek haza.

A győztes csapat tagjai: Emődi Zoltán Máté, Makan Máté, Seres Viktor, Goller Dániel, Babák Botond (Vajda Péter Evangélikus Gimnázium)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Nem jól kezdődik a tavaszi szezon női kézilabdázóinknál

Sport

Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter) Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter)

A Tessedik Campus is szóba került a kihelyezett megyegyűlésen

Békés megye

Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió

Newjság vs. Szarvas Város Önkormányzata: 0–1

Szarvas

Szántosi Dávid (Fotó: Babák Zoltán) Szántosi Dávid (Fotó: Babák Zoltán)

Sportolóként és emberként is példát mutat Szántosi Dávid

Sport

Hirdetés

Archívum

2014. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák

Friss

Connect