Connect with us

Békésszentandrás

Magasan szállnak a darvak a Fehértó felett

Skandinávia legészakibb részéről érkeznek a darvak a kardoskúti Fehértóra, tudtuk meg szombat délután Kotymán Lászlótól, a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának tájegységvezetőjétől. A vándorló madarak négy útvonalon kelnek a nagy útra, hogy egy-egy nap akár 8-900 kilométert is megtegyenek. Ezek egyike éppen Magyarországon keresztül vezet, ezért is nevezik balti-magyar útnak.

Mindössze hat olyan pihenőhely ismeretes Európában, ahol tömegesen pihennek meg a darvak, mielőtt továbbrepülnének. Ezen hat egyike a Fehértó, ahol 10-15 ezer daru is összegyűlik, hogy nagyobb pihenőt tartsanak. Ehhez a környezeti feltételek is kedvezőek, nyugalom van, és élelelmben is bővelkedik a határ, mert a környéken ilyenkor aratják a kukoricát. Míg az éjszakát a tavon töltik, addig nappal, “amíg látják a lábukat”, a learatott kukoricatáblákban táplálkoznak. Szürkületkor a Fehértó melletti pusztára repülnek, hogy majd a teljes sötétség beállta előtt egyszerre foglalják el éjszakai szálláshelyüket. Ez 10-15 ezer madár esetében meglehetősen nagy hangzavarral jár.

Azt, hogy 10-15 ezer madár van a területen már rutinosan számolják a megfigyelők. Ahogy azt Kotymán László elárulta, tízesével számolják a darvakat. Állítása szerint egy idő után rááll az ember szeme erre a módszerre.

Szombaton nagyon sokan érkeztek, hogy megfigyeljék a darvak behúzását, köztük egy busznyi benkás is. Aki arra számít, hogy a Fehértó partjáról figyelheti meg a madarak érkezését, csalódni fog. A megfigyelést csak távolabbról lehet megtenni, hogy ne zavarják meg a madarak pihenését, de így is nagyon látványos, ahogy nagy csapatokban érkeznek a darvak. Mindenképp érdemes rászánni az időt az oda és visszaútra, mert nagyon érdekes látvány, és a Körös-Maros Nemzeti Parki munkatársai mindenre kiterjedő szakmai magyarázattal szolgálnak.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Nem jól kezdődik a tavaszi szezon női kézilabdázóinknál

Sport

Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter) Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter)

A Tessedik Campus is szóba került a kihelyezett megyegyűlésen

Békés megye

Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió

Newjság vs. Szarvas Város Önkormányzata: 0–1

Szarvas

Szántosi Dávid (Fotó: Babák Zoltán) Szántosi Dávid (Fotó: Babák Zoltán)

Sportolóként és emberként is példát mutat Szántosi Dávid

Sport

Hirdetés

Archívum

2014. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák

Friss

Connect