in , , ,

Bozsik Yvette Táncszínháza a Cervinus Teátrum színpadán

Különleges élményben lehetett része annak, aki jegyet váltott a Cervinus Teátrum első táncszínház előadására. (Sajnos nem volt teltház.) Az első előadáson Bozsik Yvette Társulata mutatta be Maurice Ravel Bolerojára és Igor Stravinsky Tavaszi áldozat zenéjére Bozsik Yvette Kossuth-díjas, Érdemes művész által megálmodott (koreografált) táncelőadását.

Bozsik Yvette Társulata nem csak a hazai színpadon emelkedik ki a kortárs táncegyüttesek közül, hanem a nemzetközi színpadon is elismert társulatnak számít. „Bozsik Yvette 1993-ban hozta létre társulatát a kortárs tánc elfogadtatására, népszerűsítésére és új utak keresésére.” Együttesük a budai Várban, az egykori karmelita kolostorban működött, ahová a Miniszterelnökség költözik, így a Nemzeti Táncszínház – köztük Bozsik Yvette Társulata – fő bázisát elveszítette Budapesten. Az ott dolgozó Táncegyüttesek elhatározták, hogy vidéken is megmutatják magukat. Ennek kertében láthattuk a szerda esti előadást és lesz még két táncszínházi előadás Szarvason. Bozsik Yvette Táncszínházába elmennek a nézők, vagyis igazi ritkaságnak számít, hogy a Társulat utazik vidékre, egy kisebb befogadó színházba. Ezért örülök, hogy a Cervinus Teátrum bevállalta a három előadást.

Szerda este Maurice Ravel Bolerojára és Igor Stravinsky Tavaszi áldozat című zenéjére táncoltak a táncosok. A Bolerot 2011-ben mutatták be Krausz Alíz előadásában. A Bolero lüktető zenéjére igazán különleges koreográfia készült. Finom mozdulatok, a lágy dallamokra, erőteljes tánc a zene erősebb ütemeire. Andalító előadás volt.

Igor Stravinsky Tavaszi áldozat című műve az ősi barbár rítusokat idézte fel rendkívüli koreográfiával. Ez egy teljesen más élményt nyújtott a közönség számára. A mű markáns dallamaira erőteljesebb mozgással tizennégy táncos táncolt egy körbezárt térben. A darabot 2013-ban az együttes 20. évfordulójára mutatatta be a társulat. Bozsik Yvette az eredeti (1913) koreográfiát alapul véve saját stílusát beleálmodva alkotta meg a táncelőadást.

A két táncdarab más-más érzéseket váltott ki, de mindkettő hatással volt rám. Ritkán látni kortárs táncot Szarvason (a Vízi Színház színpadán az Egri Táncszínház és a Pécsi Színház már bemutatkozott), de az biztos, hogy az egyik legprofibb előadást láthattuk szerda este. A Cervinus Teátrum egyre színvonalasabb előadásokkal próbálja színházba csábítani a szarvasi nézőket.

Podani Milán országos bajnok 2014-ben

Tisztújítás: két új alelnököt választott a Jobbik