in ,

Pusztából nagyközség: 90 éves az újkori Csabacsűd

Molnár József

Kereken 90 év telt el Csabacsűd önálló településsé válása óta. Az évfordulót november 21-én a járás települései és a nagyközség lakói közösen ünnepelték. A dátumhoz kapcsolódóan elismerések kerültek kiosztásra, a rendezvényt pedig a település intézményeinek műsora színesítette.

– Azt tartja a mondás, hogy Békés megye Magyarország éléskamrája, az itt élő emberek pedig nagyon szorgalmasak – kezdte köszöntő beszédét Domokos László. A Csabacsűdiek pedig ma büszkén állíthatják, hogy ez náluk épp 90 éves hagyomány. Gratulálok a változásokhoz, hiszen ez idő alatt pusztából tanyavilág, falu, majd modern nagyközség jött létre – tette hozzá az ÁSZ elnöke.

Gajda Róbert kormánymegbízottat követően Babák Mihály, Szarvas város polgármestere kért szót. Kiemelte, Csabacsűd büszke lehet az elmúlt 90 évére, amit az itt élők szorgalmukkal, becsületükkel valósítottak meg.

Molnár József, Csabacsűd első embere visszatekintett a kezdetekre. Mint kiderült, először a Budapesti Közlöny 1924. november 21-én megjelent száma tanúskodik arról, hogy Csabacsűdöt önálló településsé nyilvánították, nagyközségi formában. A község elhelyezése először az orosházi kövesút mellett lett volna, végül az akkori állami műút és a vasút déli oldalán alakították ki. 1926-tól kezdve Csabacsűdöt az első mintafalunak szánták, ami végül a háború miatt végleg meghiúsult.

– Most, 90 év elteltével elmondhatjuk, hogy van iskolánk, óvodánk, könyvtárunk – emelte ki büszkén a polgármester. Óvodánkat és közös önkormányzati hivatalunkat Örménykúttal közösen üzemeltetjük. Megtalálható a településen az Idősek Klubja, Szociális Otthon, orvosi rendelő, gyógyszertár, takarékszövetkezet. Sportegyesületünk labdarugói megyei első osztályban játszanak. A szlovák nemzetiségi önkormányzat és a 13 civil szervezet tagjai rendezvényeikkel viszik tovább a település hírét – sorolta az eredményeket Molnár József.

Sindely Pál a Csabacsűd története és népélete c. kötet szerzője röviden ajánlotta az évfordulóra megjelent monográfiát, Varga János, Csata testvértelepülés polgármestere pedig párhuzamot vont a két község múltja és jelene között. Ez követően az elismerések átadására került sor. Az önkormányzat díszpolgári címet adományozott Fehér Jánosnénak, szlovák önkormányzat volt elnökének és Hován József, volt alpolgármesternek. Csabacsűdért kitüntető emlékplakettben részesült továbbá Major József, a Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör és Citerazenekar vezetője és Dr. Sindely Pál nyugalmazott tanár, a Csabacsűd története és népélete c. könyv szerzője.

A jubileumi megemlékezésen rövid műsorral kedveskedtek a közönségnek a Hársligeti Óvoda nagycsoportosai és a Trefort Ágoston Általános Iskola diákjai. Végül a Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör hozott egy kis ízelítőt műsorából, amelyet a közönség vissza-visszatérő tapssal köszönt meg.

A rendezvény végén a résztvevők koszorúkat helyeztek el arra az emlékoszlopra, amelyet 10 éve, a település újjászületésének 80. évfordulójára állíttatott az önkormányzat.

Vélemény, hozzászólás?

Pozsonyi színészek a Cervinus Teátrum színpadán

Zsurzs Kati: Nem szabad elvenni a gyerekektől a csodát