Connect with us

Csabacsűd

Megjelent Csabacsűd helytörténeti bibliája

Kereken 90 éve, november 21-én döntött úgy az akkori belügyminiszter, hogy Csabacsűdöt önálló településsé nyilvánítja, státuszát pedig nagyközségben határozta meg. A jeles évfordulóra a helyiek egy helytörténeti monográfia bemutatásával emlékeztek, amely Csabacsűd múltját és jelenét dolgozza fel. A Csabacsűd története és népélete c. könyvet november 19-én a nagyközönség is megismerhette.

– 2012 kora őszén kaptam egy telefonhívást, amelynek a kezdeményezője Sindely Pál volt –osztja meg a könyv születésének előzményeit Molnár József polgármester. A beszélgetést többszöri találkozás követte, végül a csabacsűdi elszármazott felajánlotta, hogy megírja a település történetét. Ráadásul mindezt teljesen térítésmentesen. Az önkormányzat azonnal felkarolta a könyv kiadásának ügyét.

A kötet szerzője és szerkesztője valamelyest másképp emlékszik. Elsőként ugyanis a szakterületén, a természet-és gazdaságföldrajzra vonatkozó fejezetekben szeretett volna szülőfalujának segíteni. Végül azonban rohamos gyorsasággal olyan mennyiségű anyag halmozódott fel, amely a teljes kiadvány megírására ösztönözte.

– Ezt a könyvet nemigen fogják buszon, vonaton olvasni – árulta el tréfásan a vaskos kötet egyetlen hibáját a délután moderátora, Dr. Kutas Ferenc. Ehhez otthon kell hozzányúlni, ha volna még mestergerenda, oda kellene tenni a Biblia mellé. Ha pedig idejük engedi, és ki szeretnének kapcsolódni, akkor le kell emelni a polcról és fellapozni.

A tanár úr rendhagyó módon ismertette a kötet tartalmát. A bevezető helyett ugyanis rögtön a 775. oldalon ütötte fel a könyvet, ahol a szerző, Sindely Pál rövid életútja olvasható. Mint kiderült, a földrajz-matematika szakos végzettségű szerző számos természettudományos és tájfutásra vonatkozó írást jegyez már, de közülük ez az első helytörténeti vonatkozású.

A Csabacsűd története és népélete c. kötet tizenkét fejezetből épül fel, amely átfogó képet ad a nagyközségről. Az első írásos emlékek ugyanis 1443-ból származnak, ahonnan kiindulva bemutatásra kerülnek a település természeti, gazdasági és néprajzi jellemvonásai, de a sportnak, az egészségügynek és az irodalomnak is szentel egy-egy szeletkét. A monográfia több mint 150 csabacsűdi és elszármazott visszaemlékezését tartalmazza és 200 fölötti dokumentum anyagát sűríti össze.

„Aztán jól viseld magad, Fiam! Panaszt ne halljak Rólad! Ha lehet, ne felejts el Minket!” – ezek voltak mindig az édesapja, a tanyavilág számadó juhászának utolsó szavai Sindely Pálhoz. Az fiú évtizedek távlatából is minden szavát betartotta és könyv megírásával garantálta, hogy mások se feledkezzenek el szülőfalujukról.

A kötet ezer példányban jelent meg és a 4000 Ft-ért megvásárolható a nagyközségi könyvtárban.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Molnár József polgármester (Fotó: Babák Zoltán) Molnár József polgármester (Fotó: Babák Zoltán)

Folyamatban levő fejlesztésekről tájékoztatott Molnár József polgármester

Csabacsűd

Gilanné Radványi Rózsa, Czesznak János és Bracsok Szabolcs (Fotó: Babák Zoltán) Gilanné Radványi Rózsa, Czesznak János és Bracsok Szabolcs (Fotó: Babák Zoltán)

Teljes az egyetértés a csabacsűdi testületben

Csabacsűd

Dönt a csabacsűdi testület (Fotó: Babák Zoltán) Dönt a csabacsűdi testület (Fotó: Babák Zoltán)

A közösségi együttélés szabályairól rendelkezett 2020-ban elsőként a csabacsűdi testület

Csabacsűd

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

A jubileumok jegyében telik 2020 Csabacsűdön

Csabacsűd

Hirdetés

Archívum

2014. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák

Friss

Connect