Connect with us

Hírek

Lakossági fórum: fejlesztések, viták, javaslatok

Az önkormányzat a lakosság véleményére volt kíváncsi és meg is kapta. Több konstruktív észrevétel, személyes megjegyzés és gondolatébresztő javaslat is elhangzott a november 18-án megtartott lakossági fórumon. A középpontban az elkövetkező időszak elképzelései álltak, amelyek döntően új kerékpárutak építésére irányulnak. Ezek a már meglévő turisztikai attrakciókat kötnék össze, közel 15 km-es hosszúságban.

Hodálik Pál alpolgármester hangsúlyozta, az elképzelés túl van a tervezés szakaszán. Az önkormányzat három tervezőt bízott meg a munkával, az első nyomvonaltervek pedig a napokban készültek el. A város bízik a sikerben, ugyanis Békés megye területfejlesztési koncepciója kiemelt figyelmet fordít a turisztikai célú kerékpárutakra. Járási szinten pedig várhatóan mintegy 200 millió Ft jut ilyen irányú fejlesztésekre.

A tervek között szerepel a Szabadság úti kerékpárút kiszélesítése a legforgalmasabb szakaszon, a Sportpálya és a vasúti átjáró között. Évekre visszanyúló álom továbbá, hogy az Arborétum köré kerékpárutat létesítsenek. Ez három szakaszból állna: az első a fahídtól az Arborétumig, a második innen a kompig vezetne, a harmadik pedig a Kacsatótól a Történelmi emlékúton keresztül a holtág szivornyai szakaszáig húzódna.

A legnagyobb vitát az első szakasz váltotta ki. Az Arborétum utcán lakók közül többen azt az álláspontot képviselték, hogy nem kellene bővíteni az utat, mert az előkertek és a bejárok sérülnének. Javaslatként felvetődött, hogy az út két oldalát erősítsék meg, a kerékpársávot pedig ezen belül alakítsák ki. Akadt, aki azt sérelmezte, hogy az út túl közel húzódna az ingatlanjához, mások az Arborétum és a Mini Magyarország előtti parkolóhelyeket féltették. Az önkormányzat kérte az érintett területek üzemeltetőit, hogy fogalmazzák meg esetleges parkoló bővítési igényüket, amelyhez később megpróbálják a nyomvonalakat módosítani. Az utolsó szakasszal kapcsolatosan opcióként felmerült, hogy a nyomvonal esetlegesen ne a történelmi emlékúton keresztül haladjon, hanem a gát túloldalán, az Almafa utcában.

A tervezők között van Hankó György, Megyeriné Huber Edit és Moldován Attila, akik valamennyi ötletet megvizsgálnak és elemeznek. Moldován Attila emellett egy egyedi innovációt is tervezett az Arborétum és komp közötti szakaszon: ún. foszforeszkáló fényvisszaverő sáv kerülne az út két oldalára, amely segítené az éjszakai tájékozódást.

Az önkormányzat a tervek realizálásához valamennyi pályázati lehetőséget megragad. Becslések szerint azonban – nyertes projekt esetén – leghamarabb 2016-ban kezdődhet az építkezés. Addig pedig számos hasonló fórumot terveznek megvalósítani, amely alapja lehet a korrekt párbeszédnek és a vélemények ütköztetésének.

Fotók: Körös TV

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Na melyik a legjobb suli?

Oktatás

Szegedi megmérettetésen U10-es jégkorongozóink

Sport

Harcsa Boglárka és Boronyák Gergely (Fotó: Babák Zoltán) Harcsa Boglárka és Boronyák Gergely (Fotó: Babák Zoltán)

Napfoltok – az emberi lélek rejtelmei

Cervinus Teátrum

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Hihetetlen, de feltámadt a Hihető

Sport

Hirdetés

Archívum

2014. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák

Friss

Connect