Connect with us

Hírek

Mesterek és tanítványaik mutatkoztak be a tudomány ünnepén

Dr. Kozma Gábor

Újszerű módon közelített a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara a Magyar Tudomány Ünnepéhez. November 24-én mesterek és tanítványaik, vagyis oktatók és hallgatóik közösen mutatkoztak be, egy-egy esettanulmányt, jó gyakorlatot értékelve. Az augusztus 1-je óta a Szeged-Csanádi egyházmegye fenntartásában működő kar konferencia keretében először adott nyomatékot a keresztény szellemiségű nevelésnek, amelynek Dr. Kozma Gábor rektor szerint át kell hatnia a felsőoktatást.

– A keresztény nevelők felelőssége a szakmának csendes és folyamatos megvallása, akkor is szereti, sugározni, ha nehéz – emelte ki előadásában. Nagyon nehéz, mert nem figyelnek, a körülmények nem támogatják a nevelői igyekezetet, ritka az elismerés, ha van egyáltalán. Az is csak egy gyermeki mosoly vagy egy megértő szülő hálája – mutatott rá a szakma nehézségeire.

Hozzátette, a keresztény nevelőnek feladata, hogy folyamatosan fejlessze egyéniségét, személyiségét, törekedjen a kitartásra, ill. mindig és minden körülmények között az új megoldásokra. Ott is, ahol már minden már jól működőnek tűnik és ott is, ahol a teljesen reménytelenek a körülmények.

Az önkormányzat, intézmények képviselőit és a hallgatókat Dr. Lipcsei Imre dékán köszöntötte. Beszédében emlékeztetett Széchenyi István 1825-ben tett nagylelkű tettére, amelyben egy éves jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudományos Akadémia megépítésére. Az intézmény ezt alapul véve 2003-ban indította útjára tudomány napi rendezvénysorozatát, amelyet minden év novemberében tartanak.

A konferencia a pedagógusképzésről másképpen címet viselte, amely Dr. Kozma Gábor szerint több irányba mutat. A megújulásnak egyik lehetősége a szakmai tartalomban való elmélyedés, vagyis meg kellene ismerni az elmélet és a gyakorlat legújabb magyar és nemzetközi vívmányait. Másik útja, hogy a képzés új irányokba is nyisson. Erre a Gál Ferenc Főiskola több lehetőséget kínál a Szarvason végzett hallgatóknak, akik további mesterszakos tanulmányokban vehetnek részt.

A délután során a konferencia résztvevői négy előadást hallhattak, ének-zene, óvodapedagógia, élménypedagógia valamint animációs filmek és játékok témakörökben. A konferenciát egy kiállítás megnyitóval tették teljessé, amelyen a kar hallgatóinak munkáit tekinthette meg a közönség.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Arnóczki Csaba, Gajdos Attila és Pósa Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva) Arnóczki Csaba, Gajdos Attila és Pósa Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva)

Bemutatkoztak Pósa Zsolt és Arnóczki Csaba György jobbikos képviselőjelöltek

Politika

Timkó János (Fotó: Valló Zoltán) Timkó János (Fotó: Valló Zoltán)

Tartuffe az álszent, csaló, szerepében Timkó János

Szarvas

OB II-es csapatunknak lezárult a teniszévad

Sport

Újraéled a tradicionális kardvívás Szarvason

Sport

Hirdetés

Archívum

2014. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák

Friss

Connect