in , , ,

Új harmonikára gyűjt a művészeti iskola

Iváncsó József és növendéke

A szarvasi harmonikásokat a környéken senkinek sem kell bemutatni. Iváncsó József tanítványai nemcsak a helyi iskolai és városi rendezvényeket színesítik, hanem a nemzetközi versenymezőnyben is megállják a helyük. Legutóbb a nyáron rendezett paksi harmonika-fesztiválon aratták le a babérokat. Három kategóriában neveztek: Balczó Balázs ifjúsági, Poljovka Domicián felnőtt kategóriában indult, a Harmonika Együttes pedig kamarazenei mérettette meg magát. Az ötösfogat végül minden kategóriában bizonyított: Balázs második helyezést ért el, Domicián és a Harmonika Együttes pedig a képzeletbeli dobogó harmadik fokára léphetett.

A történet eddig elismerésre méltó és dicséretes, az igazi mélysége azonban csak ezután kezdődött. A fesztivál keretein belül tartottak ugyanis egy mesterkurzust, amelynek köszönhetően találkozhatott két ember: a helyi tehetség, Balczó Balázs és egy békéscsabai zeneművészeti szakközépiskola egyik zongoratanára, Csontos József. A pedagógus édesapja nyomdokán egyre inkább érdeklődik a harmonika iránt, így azonnal feltűnt neki, hogy a művészeti iskola hangszerei a nemzetközi mezőnyben messze a leggyengébb minőségűek. A beszélgetést gyors elhatározás követte: ígéretet tett, hogy segít egy új hangszer vásárlásában.

– Egy minőségi, ún. bariton-basszusos harmonika ára 1,5-2 millió Ft körül mozog – árulja el az elképesztően magas összeget Iváncsó József. Ez a hangszer azonban már ugyanolyan lehetőséget ad a dallamok eljátszására, mint a jobb kéz. Egyébként ez most is lehetséges, de sokkal nehézkesebb, bonyolultabb módon. Úgy kell ezt elképzelni, mintha egy nagyon jól karbantartott Trabantba a verseny előtt Schumachert ültetnénk, a mellette rajtoló McLarenbe pedig csak a ranglista 20. helyezettje ülne. Nem nehéz kitalálni, melyik kerülne ki győztesen.

A Chován Kálmán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény jelenleg 14 harmonikával rendelkezik, amelyik között megtalálható minden: a legkisebb, ún. 40 basszusostól (ahány gomb van a zenész bal kezénél) egészen a legnagyobb, 120 basszusosig. A hangszerek egyike sem új, használtan, bizományi hangszerboltokból vásárolták őket, a legidősebb pedig már legalább 40 éves.

– Már elkezdődött a gyűjtés az új hangszerre – meséli örömmel a zeneiskolai tanár. Ősszel rendeztek egy koncertet a békéscsabai zeneművészeti szakközépiskolában, zenebarátok és támogatók részvételével. A hangversenyen Balczó Balázs is fellépett, aki jelenleg a budapesti Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanulója. Rendkívül nagy szüksége lenne erre hangszerre, amit a későbbiekben természetesen a mi harmonikásaink is használnának. A hangversenyen 37 ezer 500 Ft gyűlt össze, vagyis ez az első csepp a pohárban.

Az álmokat jövőre tovább szövögetik. A kinézett hangszer ára 1 millió 300 ezer Ft, így minden zenekedvelő támogatására szükség lenne. Az ajándék pedig cserébe egy kis harmonikamuzsika lesz, várhatóan februárban, a legközelebb szarvasi jótékonysági hangversenyen. Aki pedig addig is támogatni szeretné a nemes célt, megteheti a Gazsó György Művészeti Alapítványon keresztül: 53900014-13003577. A számlaszám mellett kérik, jelöljék meg a megjegyzésben: harmonikavásárlás.

Vélemény, hozzászólás?

Jobbik: Jelszó – Jézus Krisztus

Kis ünnepi zarándoklat Békésszentandráson