in ,

A szemerkélő eső ellenére is fellobbant a második gyertya lángja

Pentaller Attila

Egyesek esernyő alatt kuporogva, mások vastag kabáttal, kesztyűvel dacoltak a hideggel és az esővel december 7-én, advent második vasárnapján. A zenepavilonban ezúttal a Benka Gyula Általános Iskola Szederinda énekegyüttese a 4. a osztállyal kiegészülve segített feledtetni a zimankót és teremtette meg a délután ünnepi hangulatát.

– Gyere el a jászolhoz még ma éjjel! Találkoznod kell Isten szeme fényével! Ne keress itt pompát, gazdagságot, keresd azt, ki megváltja a világot – emlékeztettek dalban a gyerekek karácsony valódi mondanivalójára.

A résztvevők valóban felkerekedtek, igaz, a séta csak a Katolikus Templom melletti betlehemi jászolig tartott. Az ünnepi műsor kereteit a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola Harmonika Együttese adta meg. Varga Viktor, színművész gondolatait Ady Endre: Karácsony c. versén keresztül tolmácsolta az egyre növekvő számú közönséggel.

A szolgálatot ezen a hétvégén Pentaller Attila református lelkész végezte. Beszédében rámutatott, karácsony arról szól, hogy fegyvertelenül eljött egy követ, aki kitárta a szívét mindannyiunk előtt.

– Nem valamilyen misztikus látomásban érkezett meg, nem valamilyen ezoterikus erő járta át akkor a világot, nem álomban és nem látomásban jelent meg, hanem eljött közénk emberi testben – hangsúlyozta. A csecsemő a legkiszolgáltatottabb teremtény ebben a világban és Isten ebben a formában érkezett meg hozzánk. Idézőjelben jött csak fegyvertelenül, mert volt egy titkos, legyőzhetetlen fegyvere: a feltétel nélküli szeretet.

Hozzátette, ahhoz hogy változtassunk életünkön, egyetlen dolgot kell tennünk: feladni önmagunkat, beismerni a bűneimet és kérni, hogy legyen Isten az életünk ura.

A rendezvény végén a hagyományokhoz híven városunk polgármestere és Pentaller Attila közösen gyújtották meg a lángot.

A harmadik gyertyagyújtásra december 14-én, 16 órától kerül sor, Lázár Zsolt esperes, az Ótemplomi Luther’s Roses Kórus és Benkő Géza színművész közreműködésével.

Vélemény, hozzászólás?

Szimacsek Rita (1971-2014)

Meghívó a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Köre ünnepi közgyűlésére