in , ,

Bécsben adventeztek a vajdások

Vajdások Bécsben

Már hagyománnyá vált a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban, hogy Advent idején egy busznyi gyerek ellátogat Bécsbe, hogy megismerkedjen az ottani nagy múlttal rendelkező adventi hagyományokkal.

2014. november 29-én 47-en indultunk utunkra kicsit ázva, kicsit fázva, de ez senkit nem zavart, mert tudtuk, hogy szép nap áll előttünk. Már a buszon az adventi zene, az adventi süti illata ráhangolt bennünket az előttünk álló napra.

Advent idején az osztrák főváros adventi díszbe öltözik. Csaknem 20 adventi vásár és karácsonyi kapu nyitja meg kapuit. A mesebelitől a modernig mindenki megtalálhatja a saját stílusának és ízlésének megfelelőt.

A legnagyobb karácsonyi vásár a Városháza előtt felállított Bécsi Adventi Varázslat, amelynek képeskönyvbe illő kulisszái gyermekek ezreit vonzza ide. A Christkindlmarkt elsősorban a gyerekekről szól. A gyerekeket a Jézuska-műhely, a Jézuska-expressz várja, míg a szülők a 144 stand kínálatából válogathatnak, amelyek a kulináris élvezetek mellett változatos kézműves ajándéktárgyakat és karácsonyfadíszeket is kínálnak. Az egész vásárt mézeskalács- és forralt bor illatozza át, így mindenki természetesen válogatott is a kínálatból. Meg persze a gyűjteményünkbe egy újabb adventi bögre kellett ☺ Az idén a bécsiek újítottak, ugyanis piros vagy kék színű kiscsizma alakú bögrében kóstolhattuk meg a puncsot, forralt bort.

De nem csak a kulináris élvezeteknek hódoltunk, hanem Bécs nevezetességeivel is megismerkedhettünk. A Stephansdomtól indultunk el, ahol már a konflisok fogadtak bennünket és a turistákat szállították a város megtekintésére. A sétánk során a Kohlmarkton keresztül jutottunk el a Heldenplatzra. A bécsiek Hősök terén korhű ruhába öltözöttek vártak bennünket, hogy közös fényképek készülhessenek rólunk. Ezt követően megnézhettük a Parlamentet, az Operát és a Tanácsháza bizonyos termeit is meg lehetett tekinteni.

A szabad program keretében a lányok ellátogathattak a Sissy múzeumba, vásárolhattunk a Mariahilfer Strassén, vagy csak élveztük a bécsi adventi forgatagot.

Tele élménnyel indultunk haza. Másnap boldogan gyújtottuk meg az első gyertyát az adventi koszorúnkon.

Jövőre ismét ellátogatunk Bécsbe, az osztrák fővárosba!

Mészáros Tünde

Hangosan gondolkodott a Kulturális Munkacsoport

Karácsonykor is a hagyományok jegyében