in ,

Javultak a turizmus feltételei – lezárult egy LEADER-projekt

Az aktív pihenést és a vidéken élők életminőségének javítását szolgálja az a két, LEADER-forrásból finanszírozott projekt, amely közül egy egyikre december 12-én véglegesen pont kerülhetett. A Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület koordinálásával három település, Szarvas, Békés és Kunszentmárton, összesen 126 millió Ft-ból valósította meg a fejlesztéseket, amelyek a jövőben hozzájárulhatnak a vidéki turizmus előremozdításához.

Az ünnepélyes zárórendezvény a szarvasi projekthelyszínen vette kezdetét, ahol átadásra került a kikötésre alkalmas móló és pihenőhely. Az egyesület egy térképpel ellátott információs táblát is elhelyezett, amelyen a nevezetességekkel kibővített túraútvonalak találhatók.

Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár rámutatott, a legfontosabb célkitűzésnek az emberek életminőségének javulását tekintik. Ennek megvalósulását a kormány részben új vidéki munkahelyeket létrehozásában, részben a települések élhetőségének javításában látja. A turizmus jövőjét illetően elmondta, a 2014-20-as ciklusban több operatív programban nyílik pályázati lehetőség, amelyekben elsősorban a kis-és közepes vállalkozások kerülnek előtérbe.

– Nem egy óriási fejlesztés ez a város életében, mégis fontos mérföldkő – emelte ki Dankó Béla országgyűlési képviselő. Szarvas és környéke legfontosabb kitörési pontja ugyanis a turizmus, a természeti értékek megőrzése, amelyhez ez a pályázat is hozzájárulhat.

A program keretében, több megyét érintve felújították a békési kishajó kikötőt, új mólók épültek a Hármas-Körös és a Holt-Körös összekapcsolására, valamint új kishajó kikötő valósult meg Kunszentmártonban. Emellett eszközbeszerzés keretében kenukat és kerékpárokat vásároltak, a továbbiakban pedig három kölcsönzési pontot hoznak létre.

– A fejlesztések szoros kölcsönhatásban állnak – hangsúlyozta Hodálik Pál. Például a szarvasi strandtól mostantól leevezhetünk egészen az megépült kunszentmártoni kikötőig, ahonnan akár visszakerékpározhatunk Szarvasra. Ráadásul ezek az elemek külön-külön nem valósulhattak volna meg, így együtt, a térségek közötti együttműködésben azonban valamennyi település előreléphetett a turizmus terén.

A rendezvény a Liget Wellness Hotelban folytatódott, ahol a konzorciumi partnerek részletes ismertették a projektelemeket.

Mint megtudtuk, a szarvasiak másik álmára, a szabad strand fövenystranddá történő átalakítására még néhány hónapot várni kell, azonban a következő szezon minden bizonnyal már a megújult környezetben várja a helyieket.

Vélemény, hozzászólás?

Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset Szarvason

Sinka Brigitta: A sakk összetartja a családokat