in ,

Karácsonykor is a hagyományok jegyében

December 11-én, csabacsűdi Művelődési Házban elhelyezett koszorún már valamennyi gyertya égett. Nem véletlenül. A Szlovák Kör tagjai utoljára találkoztak ebben az évben, mégpedig hagyományosan egy közös karácsonyi ünnepség erejéig. Az első gyertyát szimbolikusan Láng Pál evangélikus lelkész gyújtotta meg, aki karácsonyt egyben a változás lehetséges kezdeteként értékelte.

– Ha eddig még nem fogadták be az Üdvözítőt, aki azért jött a bűntől, a sötétségből, a halálból megszabadítson bennünket és az ő országába áthelyezzen, itt a lehetőség. Ma mindenki számára megszülethet, ha kinyitod a szíved és befogadod a gyermeki Jézust – fogalmazott.

– Mindenkinek békés, boldog karácsonyt, megújuló reményt és sok szeretetet egymás iránt – ezeknek a jókívánságoknak a jegyében gyújtotta meg Molnár József polgármester a második lángot. Őt Valkovszky Mihály, Szlovák Önkormányzat elnöke követte, végül pedig Fábri Melinda, a Csabacsűdi Szlovák Kör elnöke léphetett az adventi koszorúhoz.

Ünnepi műsorral ezúttal is a Trefort Ágoston Általános Iskola tanulói készültek, akik versben és dalban mondták el adventi gondolataikat. Sok dallam ismerősen csengett, a szó azonban ez esetben szlovákul üzent a közönségnek. Egy produkció erejéig táncos angyalkák töltötték meg a színpadot, majd rendhagyó módon a Hagyományőrző Népdalkör hozott el egy csokorra való karácsonyi dalt.

– Nagyon színvonalas műsor volt – dicsérte a délutánt Gömöri Jánosné, a Szlovák Önkormányzat korábbi tagja. Mint tudják, valamennyien lemondtunk a vezetésről és most az új tagok szervezték a programot. Sok meglepetés ért ma, az előzőekhez képest több dolog megváltozott, de nagyon tetszett.

A Szlovák Önkormányzatnak és a Csabacsűdi Szlovák Körnek köszönhetően a karácsonyi ünnepség végén valamennyi tag – jelenleg 85 fő – egy kis ajándékot is átvehetett. A csomagban hasznos ünnepi hozzávalók, liszt, cukor, margarin és szaloncukor lapult.

A Szlovák Önkormányzat és a Szlovák Kör az örökzöld karácsonyi dallal, a Csendes éj soraival kíván mindenkinek áldott ünnepeket és békés, boldog új évet:

Tichá noc, svätá noc!
Všetko spí, všetko sní,
sám len svätý bdie dôverný pár,
stráži Dieťatko, nebeský dar.
Sladký Ježiško spí, sní,
nebesky tíško spí, sní.

Vélemény, hozzászólás?

Bécsben adventeztek a vajdások

Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset Szarvason