in ,

Sinka Brigitta: A sakk összetartja a családokat

Vitéz Sinka Brigitta

Már több mint 1600 partival toldotta meg vitéz Sinka Brigitta a bűvös számot, a 2011-ben elért tízezer szimultán sakkmérkőzést. A mindenki által csak Bici néniként becézett sakkmester november 28-án visszatért szülőfalujába, hogy ezt a számot tovább növelje. Az István király úti idősek klubjában a sakkszakkör tagjaival vette fel a kesztyűt, akik nem titkolt várakozással tekintgettek az ajtó felé.

– Nagyon izgulok – árulta el az egyik kislány. Még csak néhány hónapja sakkozok, így egy döntetlennel is nagyon elégedett lennék – fedte fel legvérmesebb reményeit a játszma előtt.

Brigitta néni bevezetőként összegezte az elmúlt három év eseményeit. Sajnos ez idő alatt nem tudott kizárólag a játékra koncentrálni, mindebből másfél évet egy komoly szívbetegség vett el. Amióta azonban felépült, újult erővel és energiával veti bele magát a világrekord felállításába. Ezt jelenleg Capablanca tartja 13545 partival. Bici néni azonban elhatározta, hogy addig nem nyugszik, amíg meg nem dönti ezt a számot, sőt, fölé is ígért: a kitűzött cél 14000 lejátszott szimultán.

– Leginkább a családokra szeretnénk összpontosítani – vallja a sakkmester. A szülők, nagyszülők tanítják ugyanis a gyerekeiket és szerettetik meg velük ezt a sportot. Engem is édesapám tanított, neki köszönhetem az alapokat. A játék elfoglaltságot, közös időtöltést jelent a családnak, amit nem lehet megunni. Két egyforma parti ugyanis nem létezik.

Hozzátette, amellett, hogy a sakk kitűnő szórakozás az egész családnak, számos készséget, képességet fejleszt. Egy pedagógusokkal végzett közös tanulmány kimutatta, hogy a játék összesen 38 területre van hatással, amelyeket között helyet kap a logikai, kombinációs készség, a fokozott türelem és a hatékonyabb, gyorsabb tanulás is. Emellett a gyerekek kilépnek az énközpontú gondolkodásmódból és megtanulják más szemszögből is megvizsgálni az adott problémát.

– Ebben a játékban nem számít a korkülönbség. Én vagyok rá a bizonyíték, hogy öt éves leülhet 80-90 éves emberrel is játszani, az esélyek egyenlők. Attól függ, ki tud tovább számolni. A gyerekek folyamatosan tanulnak, le tudnak győzni bennünket és a sikerélmény minket is boldogít.

Brigitta néni tervei között szerepel, hogy a következő 400 partit Szarvason és Békésszentandráson játssza. Legközelebb a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolába látogat, de egyeztetés alatt van a Szlovák Általános Iskola is, ahová ugyancsak szeretne visszatérni sakkozni.

Vélemény, hozzászólás?

Javultak a turizmus feltételei – lezárult egy LEADER-projekt

Békesség helyett ünnepi neurózis?