in ,

Négyszáz ajándékot osztott ki az Emberöltő Alapítvány

Nemcsak a karácsonyfa, hanem a környezet is ünnepien csillogott december 15-én, a „Mindenki karácsonya” címmel meghirdetett rendezvényen. Több mint tíz év után ugyanis idén először nyitották meg a program előtt az Árpád szálló dísztermét, amely megterített asztalokkal fogadta a meghívott családokat.

– Az rendezvény első szervezője a SZIA Egyesület volt, Szenes János vezetésével – idézte fel a kezdeteket Tóth Tamásné, az alapítvány vezetője. Akkoriban még az ótemplomi egyház egyik gondozási helyiségébe várták a családokat. Későbbiekben a szervezést a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat és az Emberöltő Alapítvány közösen vállalta fel, amelybe idővel egyre többen kerültek bevonásra.

A karitatív kezdeményezés alkalmából ezúttal közel 500 meghívót küldtek ki. Hosszú szűrőmunka eredményeképp végül a védőnők által javasolt és családsegítővel egész évben szoros kapcsolatot ápoló családok kerültek meghívásra. Idei újdonságként a délután vendégei lehettek a közmunkaprogram résztvevői is.

Szekretár Csabáné négy gyermeke közül hármat hozott magával. A legnagyobb jövőre lesz 12 éves, a legkisebb fiú alig másfél esztendős. A család tanyán, önkormányzati bérlakásban él, és állattartással igyekszik kiegészíteni a jövedelmét.

– Minden hónapban meg kell küzdeni a túlélésért – vázolja a család helyzetét az édesanya. Főleg 20-a után kell nagyon meggondolni, hogy mit és hol veszek meg. Több éve itt vagyunk a rendezvényen, amit nem könnyű ennyi gyermekkel megoldani, de számukra mindig nagy örömöt és némi kikapcsolódást jelent.

A vendégeket Tóth Tamásné múltidézése után Babák Mihály polgármester is köszöntötte. Arra kért mindenkit, vigyenek haza egy keveset a 4. gyertya szeretetlángjából, majd őrizzék meg egész éven keresztül. A köszöntők után a Gál Ferenc Főiskola gyakorlóintézményének betlehemes műsorát tekinthette meg a közönség, amelyet Seidl Ambrus katolikus plébános asztali áldása követett.

– Azt gondolom, hogy a jelenlegi társadalomban a szociális munkának az elsődleges feladata megtartani azokat a működőképes családokat, akik még mindig a felszínen akarnak maradni – összegezte Tóth Tamásné az elsődleges célcsoportot. Azoknak segíteni, akik taníttatni szeretnék a gyermekeiket, kifizetni a számláikat, fenntartani a lakásukat, mert ezekre a családokra lehet a jövő társadalmát építeni.

Az erre vonatkozó statisztikai adatok elszomorítóak. Ahogyan az alapítvány elnöke fogalmazott, a családsegítővel kapcsolatot tartó családok száma évről évre hatványozottan nő.

A családok babgulyásból és bejgliből álló estebédet fogyaszthattak, a kijáratnál pedig mindenkit egy-egy gondosan becsomagolt, személyre szóló ajándék várt, a Magyar Élelmiszerbank adományának köszönhetően.

Vélemény, hozzászólás?

Belügyminiszteri elismerésben részesült Csabacsűd

Azért van az ünnep, mert nem lehet csoda nélkül élni