Connect with us

Békésszentandrás

Szarvason zárult a Békés megyei road-show

Szarvas volt az utolsó állomása annak a megyei road-shownak, amelyet a Békés Megyei Önkormányzat február 18-án indított útjára. A nyolc járási székhelyre tervezett előadássorozat Gyulán vette kezdetét, másfél hét leforgása alatt pedig végül Gyomaendrődre és Szarvasra érkezett.

– Két fontos oka volt annak, hogy megyerájárásba kezdjük – vázolja a kezdeményezés alapját Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke. Az egyik a Területfejlesztési Operatív Program és az ennek a kereteit meghatározó Integrált Területi Program, amelyet a Békés Megyei Önkormányzat még a tavalyi évben elfogadott és benyújtott az Európai Tanács számára. A program bizonyos elemei azonban időközben megváltoztak, amelyekről mindenképp szeretnénk tájékoztatni a megye önkormányzatait.

A road-show indítását indokolta egy 2014-es kormányrendelet változás is, mely szerint minden olyan esetben, amikor az önkormányzat nem tudja, vagy nem akarja ellátni a projektmenedzseri feladatokat, ezt a megyei önkormányzatok teszi meg. Az erre elszámolható keretösszeg is több mint felére, 6%-ról 2,5%-ra csökkent. Ebből kifolyólag az önkormányzatok előtt a jövőben két út áll: vagy saját, piaci alapon működő szakembergárdával valósítják meg a projektmenedzsmenti feladatokat, vagy több projektet összegyűjtve, átruházzák a megyei önkormányzatokra.

Mint ismeretes, a magyar kormánynak tízből már hat operatív programban sikerült megállapodnia az Európai Unióval, ezek közül kettőért a megyei önkormányzatok a felelősek.

– A Területi Operatív Programot illetően jó hír, hogy Békés megyére az soros EU-s ciklusban 25%-kal több forrás, mintegy 58 milliárd Ft jut. Ehhez még hozzá kell adni Békéscsaba önálló, 13 milliárdos keretét és a határon átnyúló programokat, 8 milliárd Ft értékben. Vagyis összesen közel 80 milliárd Ft-ra számíthat a megye, amelyet minél hatékonyabban szeretnénk felhasználni.

Hozzátette, a megye az elkövetkező időszakban sem hagyja magára az önkormányzatokat. Cél, hogy az önkormányzatok által megfogalmazott fejlesztési javaslatok hosszútávon is fenntarthatóak legyenek, és a gazdaságra nézve valós társadalmi hatásuk legyen. Ennek érdekében a közeljövőben átnézik a korábbi önkormányzati tervezeteket, az EU-s prioritások alapján pedig ösztönzik az önkormányzatokat új javaslatok számbavételére.

A településeknek nincs sok idejük a tervezgetésre. Az Irányító Hatóság márciusban készíti elő a felhívásokat, júniusban pedig már megjelenhetnek az első felhívások.

A megyei önkormányzat a jövőben – a települési önkormányzatokhoz hasonlóan – a vállalkozóknak is szeretne segítő kezet nyújtani. Március és április hónapban több fórumot indítanak a járási székhelyeken, amelyeken a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program részleteiről tájékoztatják az érintetteket.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Arnóczki Csaba, Gajdos Attila és Pósa Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva) Arnóczki Csaba, Gajdos Attila és Pósa Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva)

Bemutatkoztak Pósa Zsolt és Arnóczki Csaba György jobbikos képviselőjelöltek

Politika

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Utolsó percben szépített Endrefalvi

Csabacsűd

Timkó János (Fotó: Valló Zoltán) Timkó János (Fotó: Valló Zoltán)

Tartuffe az álszent, csaló, szerepében Timkó János

Szarvas

OB II-es csapatunknak lezárult a teniszévad

Sport

Hirdetés

Archívum

2015. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Friss

Connect