Connect with us

Békésszentandrás

Ne hagyja ki: Részleges napfogyatkozás Szarvasról

A legközelebbi teljes napfogyatkozásra még kereken 66 évet kell várnunk, így nem érdemes lemaradni a március 20-i, látványos csillagászati jelenségről. Igaz, ez alkalommal a Hold csak mintegy hatvan százalékát takarja ki a Nap felszínének, ennek ellenére már érzékelhető fényességcsökkenést tapasztalhatunk.

– Teljes napfogyatkozás ugyan szinte minden évben kialakul a Föld egyes pontjain, sávja azonban mindössze néhány tíz vagy száz km-es – magyarázza Szklenár Tamás, Szarvasi Amatőrcsillagászok Baráti Körének vezetője. Más esetekben bolygónk olyan pontjait érinti, amely az emberi civilizációtól távol esik. A március 20-i jelenséget Európában a Feröer-szigetekről élvezhetjük teljes pompájában, ami a meglehetősen boros utazási költség ellenére valódi turistaáradatot indított el.

A részleges napfogyatkozás azonban Magyarország teljes területéről is megfigyelhető lesz. Szarvason a Fő térre várják a kíváncsiskodókat, ahol távcsöves és szabadszemes észlelésre is lehetőség nyílik. A biztonságos megfigyeléshez speciális eszközökre van szükség, amelyet a szervezők ugyancsak rendelkezésre bocsátanak.

– Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy ezek nélkül a szűrők nélkül nem szabad a Napba nézni – nyomatékosítja a főszervező. Soha nem fogom elfelejteni, amikor a ’99-es teljes napfogyatkozás estéjén már arról szóltak a hírek, hogy több fiatal maradandó szemkárosodást szenvedett. Ennek nem szabad még egyszer előfordulnia.

A távcsöves megfigyelés fokozottan veszélyes, akár már néhány másodperces megfigyelés egészségkárosodást okozhat. Tilos továbbá a kormozott üveg vagy a túlexponált negatív használata. Átmeneti megoldást csak a 12-es, vagy annál nagyobb sorszámú hegesztőszemüg jelenthet, amely már biztonsággal alkalmazható.

A jelenség háromnegyed 10-kor veszi kezdetét, a leglátványosabb takarás azonban fél 11 és 11 óra között várható. A napfogyatkozás a becslések szerint dél után egy perccel ér véget.

Ha valaki a jövőben mégis teljes napfogyatkozásban szeretne gyönyörködni, már most érdemes kiválasztani az úti célt. 2017. szeptember 3-án ugyanis az Amerikai Egyesült Államokból lesz megtekinthető a jelenség, 2026-ban Spanyolországba, egy évvel később pedig Egyiptomba érdemes repülőjegyet foglalni.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Ismét dobogón a felnőttek

Sport

Bronzéremmel mutatkozott be Frankó Dániel az U21-ben

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Nem jól kezdődik a tavaszi szezon női kézilabdázóinknál

Sport

Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter) Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter)

A Tessedik Campus is szóba került a kihelyezett megyegyűlésen

Békés megye

Hirdetés

Archívum

2015. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Friss

Connect