Connect with us

Békésszentandrás

Hamarosan teljes hosszában hajózhatóvá válik a Körös-holtág

A képviselők a belvízvédelmi rendszer fejlesztésének két elemét tekintették meg szokásos, testületi ülés előtti bejárásukon. A gyülekező először a HAKI-hídnál volt, ahol a 160 millió Ft-os fejlesztés már az utolsó, egyben leglátványosabb szakaszába lépett. Ahogyan Fedorják Nóra projektügyintéző arról beszámolt, az ideiglenes híd felépítése és a közművek kiváltása már korábban megtörtént, így megkezdődhetett az új átereszek építése.

– A 26 m hosszú műtárgynak az előkészítése történik éppen, amely a vízkormányzást és a híd funkcióját elégíti ki – ismertette a részleteket a kivitelező, INTEGRÁL Építő Zrt. részéről Bődi János. Közel ezer négyzetméter szádpalló került leverésre, háromezer köbméter föld került megmozgatásra, az elkövetkező időszak feladata pedig ötszáz köbméter beton, ötven tonna betonacél és százhúsz köbméter aszfalt beépítése lesz.

A munkálatok a híd koronaszintjétől számítva több mint 8 méter mélyen zajlanak. Első lépésként a napokban az U-alakú műtárgy bezsaluzása történik.

– A mellékholtág vízcseréje mindeddig nem volt megoldott – szögezte le Babák Mihály. 1993-ban elkészült ugyan egy vízkormányzó mű, ez azonban sajnos kidobott pénz volt, mert kettévágta a folyót. A beruházás révén a holtág medre ismét össze lesz kötve, és hajózhatóvá válik.

Ahogy elhangzott, a műtárgy alapvetően a Katalin II. méretei alapján készült. A vízkormányzás kétoldali, billenőtáblás zsaluelemekkel történik, amely a hajó érkezésekor elbillenti a táblát. A hajó beáll a zsilipkamrába, a hátsó zsilip bezárul, majd az első kinyílik. A rendszer nem automatizált, vagyis kézi vezérléssel működik.

A kivitelező a határidőket illetően elmondta, a hónapokon át húzódó rendkívüli belvízhelyzet és a szakhatóságok bürokráciája miatt a megvalósítás csúszik, vagyis meglátásuk szerint az április 30-i határidő nem tartható. Az önkormányzat ellenben ragaszkodik a szerződésben foglalt megállapodáshoz, amit elsődlegesen a május 31-i végleges projektzárási dátum indokol.

Ezt követően a képviselők – a tervezett bejárási állomásokat felülírva – a fejlesztés másik elemét, a békésszentandrási torkolati zsilipet tekintették meg. A 60 millió Ft összértékű projektelem ugyancsak előrehaladott állapotban van, jelenleg a betonozás zajlik.

Mint ismeretes, a fejlesztés harmadik egysége, a Petőfi utcai mederstabilizáció már teljesen befejeződött.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Ismét dobogón a felnőttek

Sport

Bronzéremmel mutatkozott be Frankó Dániel az U21-ben

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Nem jól kezdődik a tavaszi szezon női kézilabdázóinknál

Sport

Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter) Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter)

A Tessedik Campus is szóba került a kihelyezett megyegyűlésen

Békés megye

Hirdetés

Archívum

2015. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Friss

Connect