Connect with us

Hírek

Közel ezren voltak kíváncsiak a napfogyatkozásra

A leglelkesebb érdeklődők már kilenc órakor ott toporogtak a Fő téren, noha a részleges napfogyatkozás kezdete háromnegyed órával későbbre volt datálható. A Szarvasi Amatőrcsillagászok Baráti Köre kezdeményezésére egy kisebb helyi zarándoklat indult el az általános iskolákból a város központja felé, ahol biztonságos távcsöves és szabadszemes megfigyelésre is lehetőség nyílt.

– Életemben először láttam napfogyatkozást – újságolja a hatodik osztályos Hímer Tünde. Én nem emlékszem a 90-es évekbeli teljes fogyatkozásra, de azt tudom, hogy még hatvanhat évnek kell eltelnie, hogy teljes napfogyatkozásban legyen részünk.

A legtöbben tíz óra körül gyülekeztek a szarvasi megfigyelőponton. A gyerekek hosszú sorokban kígyóztak a felállított távcsövek mögött, és a speciális, szűrővel ellátott papírlapok is kézről kézre jártak. Mások kávészünet helyett választották ezt a programot, és egy-egy közeli munkahelyről osontak ki a bámészkodók közé.

– Nem becsültük alá az érdeklődők számát – összegzi a tapasztalatokat Szklenár Tamás, miközben fél szemével folyamatosan a gyereksereg felé sandít. A település szinte összes intézményéből érkeztek fiatalok, de sok természetbarát és civil is bekapcsolódott az eseménybe. Becsléseink szerint minimum 6-700-an megfordultak meg nálunk, de az sem kizárt, hogy megközelítettük az ezer főt is.

A távcsöves megfigyelés mellett egy kis játék is várta az érdeklődőket. Egy egyszerű módszerrel ugyanis bárki előhívhatta a fogyatkozó napkorongot, mindössze annyit kellett tenni, hogy az égitestnek háttal állva keresztbe fonta az ujjait. A kinyújtott kezek árnyéka pedig kirajzolta az éppen kiflit formázó csillagot.

– Fontos volna, hogy az emberek nyitott szemmel járjanak a világban, észrevegyék az őket körülvevő tájat – vallja Buzás Mihály, miközben egy speciális tükrös műszeren keresztül szemlélteti a nagyközönségnek a fogyatkozást. Sajnos manapság egyre kevesebb idő jut ezekre a dolgokra, ezért is tartom fontosnak, hogy ilyen sokan szemtanúi voltak ennek a csodálatos égi jelenségnek.

Az idei év még egy látványos eseményt egészen biztosan tartogat. Ezúttal azonban a kötelező kellékek közé a kávét és a réteges öltözéket is fel kell jegyezni, ősszel ugyanis Hold tűnik el néhány percre teljesen az éjszakai égboltról.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Ismét dobogón a felnőttek

Sport

Bronzéremmel mutatkozott be Frankó Dániel az U21-ben

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Nem jól kezdődik a tavaszi szezon női kézilabdázóinknál

Sport

Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter) Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter)

A Tessedik Campus is szóba került a kihelyezett megyegyűlésen

Békés megye

Hirdetés

Archívum

2015. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Friss

Connect