Connect with us

Hírek

Útmutató a digitalizált világhoz

Az internet-és digitális kultúra népszerűsítését szolgálja az Internet Fiesta. Az Informatikai és Könyvári Szövetség által kezdeményezett országos rendezvénysorozathoz a Szarvasi Városi Könyvtár három éve csatlakozott, idén négy, gyakorlattal egybekötött előadás formájában.

– Az elsődleges cél, hogy bővüljön az internetet ismerők és használók köre, ami egy könyvtáros szemszögéből első hallásra furcsának tűnhet – tájékoztat a részletekről Baginé Tóth Erika intézményvezető. Azt azonban be kell látnunk, hogy a könyvtárak ma már nemcsak könyveket juttatnak el az olvasókhoz, hanem egyfajta „információtárként” funkcionálnak. Ezért az is feladataink közé tartozik, hogy a digitális világ lehetőségeit megtanítsuk jól használni.

A március 19-e és 26-a között megrendezésre kerülő programok a „Környezet és családunk az interneten” témakör köré épültek. A helyi rendezvény Keleti Arthur beszámolójával kezdődött, aki a biztonságos internet alapjaival ismertette meg az általános és középiskolás korosztályt. Március 20-án a családfakutatás rejtelmeiben mélyedhettek el az érdeklődők, Szloszjár Edit és Demeter Jolán közreműködésével.

– Szakadéknyi különbségek vannak az internethasználók között – osztja meg tapasztalatait Szloszjár Edit könyvtáros. Előfordult, hogy pl. valaki nem tudta, mire való a pendrive, vagy hogyan kell mappákba rendezni az adatokat. A fiatalok szinte kivétel nélkül kiválóan ismerik a digitális világot, gyakran azonban ugyanazt a néhány oldalt látogatják. Ezért szervezünk az idősebbeknek rendszeresen internet felhasználó képzéseket, internet klubunkban pedig mindig új szolgáltatásokat, weboldalakat mutatunk be.

Március 23-án Szarvas helytörténete került górcső alá, Dr. Molitorisz Pál iránymutatásával, 25-én pedig „Emlékmentés” címmel a digitalizálás fortélyait tanulhatták meg az érdeklődők.

– A napi gyakorlatban olykor előfordul, hogy a látogatók régi képeket, dokumentumokat hoznak be – magyarázza a kezdeményezés alapját Czesznak Zsolt. Ekkor derül ki, hogy sokan nincsenek tisztában a képszerkesztés alapvető fogásaival és lehetőségeivel. Jó tanács lehet pl. mindenkinek, aki rendelkezik gmail fiókkal, hogy ehhez automatikusan jár 10 GB tárhely, amit képgalériaként használhatunk. Egy nagyon egyszerű program, a Picasa segítségével pedig bárki egy kattintással erre a tárhelyre aktiválhatja a képeit.

A könyvtár legközelebb költészet napi rendezvényére várja a közönséget. Április 9-én, 16.30-kor Kántor Zsolt költővel legújabb kötetéről Tatai László beszélget.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Arnóczki Csaba, Gajdos Attila és Pósa Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva) Arnóczki Csaba, Gajdos Attila és Pósa Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva)

Bemutatkoztak Pósa Zsolt és Arnóczki Csaba György jobbikos képviselőjelöltek

Politika

Timkó János (Fotó: Valló Zoltán) Timkó János (Fotó: Valló Zoltán)

Tartuffe az álszent, csaló, szerepében Timkó János

Szarvas

OB II-es csapatunknak lezárult a teniszévad

Sport

Újraéled a tradicionális kardvívás Szarvason

Sport

Hirdetés

Archívum

2015. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Friss

Connect