Connect with us

Hírek

Tom Sawyer és Huckleberry Finn a Vízi Színház deszkáin

Szerdán este a Gór Nagy Mária Színitanoda mutatta be Tóth Péter – Miklós Tibor a „Tom Sawyer kaland” című – családi musicalt kamaszokról, nemcsak kamaszoknak-avagy „egy színpadi akció az eltűnt gyermekekért” alcímmel, Mark Twain regényei alapján, valamint Jeff Newman befejezetlen zenés játékának felhasználásával.

A nézők egy formabontó előadást, láthattak, amelynek keretjátéka egy tárgyalás volt, ahol mozaikszerűen idézik fel az eseményeket– a tanuk vallomása alapján elevenedik meg a történet. A tárgyalás érdekessége, hogy nézők közül kiválasztott esküdtek döntései szerint alakítja a színpadi cselekményt. Vagyis a nézők dönthették el, hogy melyik tanú mondhatja el először vallomását – melyik esemény elevenedik meg először.

Az előadás ismertetője így fogalmazz: „Egy előadás, amely nemcsak színpadra állítja az elkóborló, veszélybe sodródó fiatalok történetét, de igyekszik rákérdezni ennek – ma is tetten érhető – okaira. A mindennapi erőszak veszélyeinek megjelenítése mellett pedig, a társadalmi gondoskodás szükségességét is hangsúlyozza, szándéka szerint ekképpen irányítva rá a közfigyelmet az évente több ezrével eltűnő gyermekek megoldatlan társadalmi problémáira.”

Az előadás – számomra – elsősorban a szeretetről szólt, a családi összetartozásról, a barátságról, a becsületről és egymás tiszteletéről. De a háttérben ott volt az erőszak, a bűn, az önzés. Nagyon értékes, jó előadást láthattunk, amely nagyon mozgalmas színpadi játék volt.

Puskás Péter (Tom Sawyer) és Fecske Dávid (Huckleberry Finn) a két főszereplő, nem csak játszották, de élték is szerepüket. A két fiú a kezdeti ellentét után képes egymásért a legvégsőkig elmenni, mert Polly néni ezt kéri tőlük, mert rájönnek, hogy a szeretett, a család milyen fontos életükben. Tom, Huckleberry után megy, Huckleberry viszont nem követ el bűnt, mert megérzi Polly néni (Nagy Anikó) szeretetét, amire nagyon nagy szüksége van. Mindketten kiállnak Jimért, – a néger fiuért (Ekanem Bálint Emota), akit gyilkossággal vádolnak. Nagyon hatásosan játszottak mindketten.

Polly nénit Nagy Anikó alakította rendkívül szépen, finoman, tele szeretettel, a fiaiért mindenre kész anya szerepét. Énekhangja csodálatosan szép.

A tisztességes, szeretetre méltó, bölcs Thatcher bíró szerepében Körtvélyessy Zoltot köszönthette a közönség. Lányát Maryt, Miklós Eponin alakította szelíden, szép hanggal.

A bűnöző Brace Dunlap szerepében Egyházi Géza alakított emlékezetesen. Nagyon jó hanggal és játékkal meg kell említeni Jim szerepében Ekanem Bálint Emotát. Valamint Gieler Csabát (Király, Vándorszínész) és Agárdi Zsanett-et (Judit Luftus Bown) alakításait.
De a többi szereplő is tette dolgát így egy fantasztikus előadást láthattunk a Vízi Színházban szerdán este. E előadás keretében is kihasználták a színház adottságait. A színház két oldalsó lépcsője, háttérben a „vízesés” is szerepet kapott.

A közönség hosszú percekig tartó tapssal, ovációval köszönte meg az előadást!

Az előadás koreográfusa Fincza Erika is remek munkát végzett, ahogy az akciók megálmodója Gyöngyösi Tamás is. Zenei vezető Magony Enikő volt.

Az előadást Kovács Gábor Dénes rendezte.

A darab 2012-ben született. A GNM Színitanoda 2015. június 3-án mutatta be, ha jól számoltam ez a 8. előadás volt. Remélem a csapat számára is emlékezetes marad a Vízi Színház és láthatjuk még a Színitanoda előadásait.

A fotókat Babák Bence készítette.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Jónás Gabriella (Fotó: Valló Zoltán) Jónás Gabriella (Fotó: Valló Zoltán)

Tartuffe híve Pernelle-né, aki egy erőszakos, fecsegő öregasszony – Jónás Gabriella

Szarvas

Pálinkás Tamás és Gajdos Attila (Fotó: Hegedűs Éva) Pálinkás Tamás és Gajdos Attila (Fotó: Hegedűs Éva)

Gajdos Attila vitára hívta a polgármesterjelölteket

Politika

Varga Viktor Varga Viktor

Új bemutatóra készül Varga Viktor főrendező, avagy Tartuffe a rendező szemével

Szarvas

Králikné Molnár Anna, Kovács Mátyás, Csanádi László és Gombár Györgyné (Fotó: Tatai László) Králikné Molnár Anna, Kovács Mátyás, Csanádi László és Gombár Györgyné (Fotó: Tatai László)

Csanádi László: Mi nem csak a problémát látjuk, hanem a megoldást is

Politika

Hirdetés

Archívum

2015. július
h k s c p s v
« jún   aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect