Connect with us

Cervinus Teátrum

Egy táncos nemcsak a lábával táncol, hanem a fejével is

Magyari László

Mit sem törődve a tikkasztó hőséggel, a Tessedik Táncegyüttes táncosai réteges népviseletbe bújtak, és derekasan helytálltak a Zenepavilon színpadán. Az együttes kamaracsoportja egy csokorra valót gyűjtött össze július 22-én azokból a táncokból, amelyeket az egy hónapja tartott tehetségtáborban sajátítottak el.

– A mi ifjaink vehettek részt ebben a táborban, ami mindössze 5-6 párra volt tervezve – tájékoztat ifj. Csasztvan András tánckarvezető. Minden nap más-más tájegység táncát tanulták, három különböző oktatópártól. Ez délelőttönként 3-3,5 óra próbaidőszakot jelentett, majd esténként visszatértek a tábor helyszínére, amikor az adott tájegység jeles napi ünnepi szokásaival ismerkedhettek meg.

A tábor feszített tempót követelt a fiataloktól, mely egyben felkészítésként is szolgált a felnőtt táncos életre.

– A hét közepén már látható nyomai voltak a fáradtágnak, de túl kellett lépniük rajta. Láttuk azt is, hogy nemcsak testileg-lelkileg jutottak túl ezen a holtponton, hanem az intenzív együtt töltött idő is meghozta a gyümölcsét. Jobban megismerték egymást, szorosabb kötelékek, barátságok alakultak ki, amit egy együttes életében nagyon fontosnak tartok – magyarázza a tűző nappal küzdve is lelkesen, miközben kövér izzadságcseppek gördülnek le a homlokáról.

A rátermettségét az utánpótlás generáció az elmúlt hetekben már többször is bizonyíthatta: felléptek a gyetvai folklórfesztiválon, a telekgerendási Országos Szlovák Napon és a Körös-völgyi Sokadalmon is.

A tánckarvezető vallja, egy táncos akkor mondhatja magát igazán annak, ha már nem csupán a lábával, hanem a fejével is táncol. Mindez pedig tükröződik a színpadon érzelmileg és arcon kivetülve is.

– Úgy gondolom, hosszú folyamat, míg valaki igazi táncossá válhat, de ezek a fiatalok már jó úton haladnak – summázza véleményét.

A közönség a „kis esti tánc” keretében egy országjáró válogatást kapott a tanultakból, kezdve a kalotaszegi táncoktól, a somogyi, dél-alföldi, nyírségi tirpák, széki férfitáncokon keresztül egészen a magyarpalatkai táncokig.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fábián Janka (Fotó: Babák Zoltán) Fábián Janka (Fotó: Babák Zoltán)

A romantikus történelmi regények írónője volt a könyvtár vendége

Szarvas

Dr. Melis János címzetes főjegyző és Babák Mihály polgármester (Fotó: Hegedűs Éva) Dr. Melis János címzetes főjegyző és Babák Mihály polgármester (Fotó: Hegedűs Éva)

Babák Mihály szerint jó konstellációjú képviselő-testület alakult ki

Politika

Újabb diákolimpiai érem, ezúttal kötöttfogásban

Sport

Fotó: Rácz István Fotó: Rácz István

Tejfeldolgozó üzemet avatott a Szarvasi Agrár Zrt.

Gazdaság

Hirdetés

Archívum

2015. július
h k s c p s v
« jún   aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect