Connect with us

Cervinus Teátrum

Lezárult a második nemzetközi festőtábor

Rómer Ilona

A korábban Szarvas város napjához kapcsolódóan rendezett virágkiállításokra gondolva talán már nem is olyan meglepő, hogy vannak múlékony tárlatok. A nemzetközi festőtábor azonban valószínűleg minden rekordot megdöntött e tekintetben. Augusztus 7-én ugyanis felavatta azt a tárlatát, amelyben mindössze egy óráig gyönyörködhettek az érdeklődők. A túlnyomórészt vidékről érkezett résztvevők ugyanis a táborzárást követően magukkal vitték Szarvas színeit.

Augusztus 3-7-e között zajlott az országhatárt is átlépő pasztelltábor, amelynek Rómer Ilona volt a mozgatórugója. A lokálpatriótaként ismert festőművész és művésztanár ezúttal sem hazudtolta meg önmagát: tanítványaival bebarangolta a település szépségeit, amelyekből kedvükre szemezgethettek a feltörekvő alkotók.

– Meghirdettem a lehetőséget a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületében is, így aztán az ország több pontjáról érkeztek hozzánk, továbbá Szerbiából és Svédországból is csatlakoztak – meséli letörölhetetlen mosollyal az arcán a tábor vezetője. Mindössze néhány személy volt, akit most ismertem meg, ill. olyan, aki most találkozott először a pasztelltechnikával.

A tábor elméleti és gyakorlati részből tevődött össze, amelyből az utóbbi dominált. A 15 főből álló művészcsapat életkorát tekintve rendkívül széles skálán mozgott: az általános iskolástól egészen a nyugdíjas korosztályig bárkit örömmel befogadtak.

– Néhány hónapja ismerkedtem meg Ilike nénivel, amikor a szarvasi kifestő kapcsán felvette a kapcsolatot az anyukámmal – idézi fel a 12 éves Laczó Petra a kezdeteket. Egy rajzom végül bekerült a kifestőbe, aminek akkor nagyon örülök. A táborban is jól éreztem magam, sokat mentünk, bevallom, elfáradtam, de megérte.

Jakab Lórántné Rita Budapestről utazott mestere után. A nemrég nyugdíjba vonult rajztanárt számos közös élmény kapcsolja össze a festőnővel: több művésztelepen dolgoztak együtt, és jó néhány kiállítás is találkozópontként szolgált.

– Ili egyénisége mindenkit magával ragad. Kedves, barátságos, mindenben csak a pozitívumot látja – vélekedik. Szükségét érzi ebben a nagyon elgépiesedett világban, hogy gyerekekhez és felnőttekhez közelebb hozza a művészetet. A ragaszkodás nem véletlen. Olyan kisugárzása van, ami mindenkire hatással van.

A rögtönzött kiállításon több szarvasi nevezetesség is felbukkant: a mocsári ciprusok, a fahíd, szobrok és épületrészletek is felfedezhetőek a kiállított képeken. Ilike azonban biztosra ment: az augusztus 7-i táborzáró kiállításon mindenkit egy szarvasi kifestővel ajándékozott meg, hogy még sokáig a szívükben őrizzék a települést.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Szarvasi Polgármesteri Hivatal Szarvasi Polgármesteri Hivatal

Fűtésköltségekhez nyújtható támogatás

Szarvas

Farkas Sándor és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán) Farkas Sándor és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán)

Faültetés az országos fásítási program keretében

Szarvas

Hovorka Sára előadása Hovorka Sára előadása

Oroszországból Olaszországon át az Egyesült Államokba

Oktatás

Babák Mihály polgármester, Csasztvan András, Boross Bence és Szenes János (Fotó: Babák Zoltán) Babák Mihály polgármester, Csasztvan András, Boross Bence és Szenes János (Fotó: Babák Zoltán)

100: Összeült a Trianoni Emlékbizottság

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2015. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Friss

Connect