Connect with us

Gazdaság

Paradicsomi állapotok

Aki mer, az nyer – lehetne ez is mottója Geomark Kft.-nek, akik az idén először palántáztak paradicsomot. Az összesen 30 hektárnyi területen ültetett növény betakarítását néhány hete kezdték meg, szakaszos módon.

– Egyszer már próbálkoztunk a paradicsomtermesztéssel, akkor magról vetettünk. A magokat kora tavasszal el kell ültetni, és késő őszig ápolni. A palántázás biztonságosabb. Az elmúlt 10 évben nagyon sokat fejlődött a technika: mások a fajták, a betakarítási géprendszer, valamint Kecskeméten átadtak egy új gyárat, aminek nagy mennyiségű paradicsomra van szüksége – vázolta a pro és kontra érveket Tóth Imre ügyvezető.

Egy hektár paradicsom bekerülési költsége magas, kb. 1,5 millió Ft. A legnagyobb ellensége a sok csapadék, hiszen az öntözött kultúra ilyenkor többletnedvességhez jut, ami befolyásolja az érési folyamatot és a betakarítást. Jelentős – 50-100 mm csapadék – lehullása esetében pedig komoly károkat okoz a termésben.

A paradicsomot 140 cm-ként vetették el, a sorok azonban időközben teljesen összeborultak. Ott jártunkkor épp a betakarítás zajlott, ami rendkívül látványos. Egy speciális gép ugyanis az egész zöld tömeget „beszippantja”, és egy rostélyra emeli. Itt zajlik az érett és zöld növények válogatása, amit kézi erővel tovább szelektálnak. Vagyis kizárólag a legszebb paradicsomokat szállítják el a megrendelőhöz.

– Kiváló minőséget és közepesen jó mennyiséget takaríthattunk be – jelenti ki elégedetten a cég vezetője. Egy hektáron hozzávetőleg 800 mázsa zöldség termett, aminek meglehetősen magas a szárazanyag tartalma. Vagyis a munkánk eredménye egy tisztességes haszon.

A cég előregondolkodott, ezért a megtermelt mennyiség felvásárlását szerződésben rögzítette. A szállítás ütemet is pontosan meghatározták, és amennyiben ezt tudják tartani, extraprofitra is számíthatnak.

A Geomark Kft. filozófiája a több lábon állás, amiben benne van bizonyos prognosztizálható veszteség is, de egyben a siker lehetősége is. Ez esetben bátraké volt a szerencse. Hozzátéve, megérdemelten.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Partneriskolai megállapodást kötött a Vajda a Ludovikával

Oktatás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Horgolásban mindig lehet valami újat tanulni

Szarvas

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Szarvasi sportolót támogatnak a Négy évszak futóverseny bevételéből

Sport

Samut Tamás Gergő és Pálinkás Tamás (Fotó: Hegedűs Éva) Samut Tamás Gergő és Pálinkás Tamás (Fotó: Hegedűs Éva)

Jobbik: A szarvasiak választ várnak a luxusautó-vásárlás ügyében

Politika

Hirdetés

Archívum

2015. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategóriák

Friss

Connect