Connect with us

Hírek

Karikás oszlopot állítottak dr. Domán Imre emlékére

Fonád Zoltán

Közeleg dr. Domán Imre (1915-1989) állatorvos 100. születésnapja. Ebből az alkalomból csütörtökön kiállítás nyílt fotóiból Urbancsokék Simonyi-szőlőkben található Kézműves tanyáján. A megnyitón először egy karikás oszlopot állítottak a tanya mellé, amiről Urbancsokné Pljesovszki Ildikó a Magyar Állatorvosok Lapja egy 1973-as számába írt cikkéből idézte dr. Domán Imrét, miszerint ha egy állatorvos megérkezett egy faluba, az volt az első dolga, hogy a háza mellé egy oszlopot állítson, amin acél karika legyen és a beteg állatot oda kössék.

Az oszlop felállításában Urbancsok Pál és Szuhaj György segített. Ahogy az lányának, Váriné Domán Gabriellának a szájából elhangzott, dr. Domán Imre egyszerű, szürke, szerény ember volt, nem szerette a hivalkodást és a fényűzést. Ezt jelképezi a felállított karikás oszlop is.
Míg a földmunkák zajlottak, az emlékező tömeg dr. Zima János állatorvos tárogatójátékát hallgathatta. Dr. Zima János kapta meg dr. Domán Imre területét amikor visszavonult.

Az állatorvosról, helytörténészről, néprajzgyűjtőről és fotósról dr. Molitorisz Pál, amatőr helytörténész árult el érdekes adatokat. Helytörténészként négy nagy monográfia fűződik dr. Domán Imre nevéhez, köztük egy a szarvasi cigányokról, egy az Arborétumról és egy szeretett tanyavilágáról szól. Nagy utazó és nagy mozibajáró volt, mondta dr. Molitorisz Pál. Ausztrália kivételével minden földrészre eljutott.

Kedvenc tanyavilágában kezdődött a rá való emlékezés-sorozat, ami a kedvenc múzeumában fog folytatódni november 12-én 16 órakor, amikor a felújított dr. Domán Imre emlékkiállítás megnyitója lesz.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

(Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia) (Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia)

Rajtunk múlik: A méhnyakrák el is tűnhetne a betegségek közül

Hírek

Holle 60 (Fotó: Babák Zoltán) Holle 60 (Fotó: Babák Zoltán)

Hatvanadik előadásához érkezett Holle anyó

Cervinus Teátrum

Túl a rájátszás 2. fordulóján

Hírek

Lesz ez majd jobb

Békésszentandrás

Hirdetés

Advertisement

Archívum

2015. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Friss

Connect